Austràlia: la Barrera de Corall més gran del món disminueix a la meitat en 25 anys

43 views

L’escalfament global amenaça a tota la fauna i flora submarina, és a dir, a tot un ecosistema

Gran Barrera de Corall d’Austràlia

La Gran Barrera de Corall d’Austràlia, la més gran del món, amb una llargada de 3.000 quilòmetres, ha disminuït un 50% la seva mida en 25 anys. La pèrdua d’aquests coralls, suposa un gran inconvenient per la reproducció de les espècies, ja que la majoria d’elles es reprodueixen gràcies als coralls.  

Serà impossible salvar aquest preciós fenomen si no ens comprometem fermament a canviar el nostre sistema de vida

Les alarmes s’han disparat després del preocupant últim estudi Australià. Aquest, assegura que la gran i llarga franja de preciositats marines d’aigües profundes, o no, d’éssers minúsculs o gegantescos, corre un gran risc de patir grans pèrdues, i més, si ens fixem en el fet que les espècies més grans han disminuït entre un 80% i 90% respecte a mitjans dels anys 90.

El govern Australià ja ha invertit 340 milions d’euros amb la finalitat de protegir un dels seus principals reclams turístics. La idea era combatre les espècies invasores i cooperar en la millora de la qualitat de les aigües. Però el govern australià, no dóna l’abast per a frenar un problema d’aquesta magnitud.

No són les primeres amenaces que rep la barrera de corall

La Gran Barrera de Corall, ja ha rebut atacs d’una estrella de mar coneguda com a Corona d’espines. Aquesta estranya criatura marina, devora el corall fins a fer-lo més petit. A part, ha rebut diferents tempestes tropicals que han destrossat trossos del seu preciós terreny i, com era d’esperar, el tràfic marítim. Tanmateix, l’efecte més greu que ha atacat amb potència aquesta espectacular barrera ha sigut el blanquejament. Els vius i clars colors d’aquestes aigües es deuen a una alga que desapareix quan les temperatures augmenten. 

Una acció conjunta

“L’única manera efectiva d’incrementar les possibilitats dels esculls de corall és una acció global contra els gasos d’efecte hivernacle. Si les temperatures pugen 3 o 4 graus, seran irreconeixibles. Així que no hi ha temps a perdre”, adverteix Terry Hughes, professor de la Universitat australiana James Cook i autor de l’estudi mencionat abans. 

Els esculls de corall, contenen el 25% de la fauna i flora marina de l’oceà. La barrera Australiana, visible des de l’espai, conté 400 tipus de corall, 1.500 espècies de peixos i 4.000 de mol·luscos, a més de ser refugi de molts animals en perill d’extinció, com la gran tortuga verda. 

Així doncs, tot això és el que està en joc i perdrem de la Gran Barrera de Corall d’Austràlia, la qual opta a la llista per ser considerada Patrimoni de la humanitat per la Unesco degut al seu deteriorament.


Ferran Bruguera, Marc Estengre, Jan Pizarro, Alec Xavier

close

El més recent

Halloween

Arriba l’esperat 31 d’Octubre, llaminadures, disfresses, nens, carbasses… Però algun cop os heu preguntat sobre orígens d’aquesta festa?   La festa se