Veganisme: un estil de vida

/
85 views

La primera imatge que et ve al cap quan penses en veganisme és menjar verdures. Però és molt més que això. El veganisme és una ideologia política basada en el respecte cap als animals, que rebutja l’especisme i s’oposa al consum de productes animals així com l’ús, l’explotació i el maltractament, ja sigui en l’alimentació, la vestimenta i l’oci.

Veganisme i vegetarianisme

Tothom pensa que el veganisme i el vegetarianisme són pràcticament el mateix, però es diferencien en moltes més coses de les que pensem. La principal diferència entre el veganisme i el vegetarianisme és que, els vegetarians no consumeixen ni carn ni peix, però els làctics i altres coses sí. En canvi els vegans no consumeixen ni carn, ni peix, ni làctics ni res que provingui d’origen animal. A més, optar per una dieta vegana no només influeix en el menjar sinó en l’estil de vida. Això
significa que els vegans a més de no poder ingerir animals, tampoc poden vestir-se ni calçar-se amb derivats d’aquests: el cuir, la llana o la seda. Ni tampoc es poden posar productes que hagin testat amb animals, com per exemple, alguns productes de maquillatge o colònies.

Proteïnes animals?

Les proteïnes animals són imprescindibles, per això s’han de buscar alternatives si vols tenir una dieta vegana, menjant altres aliments que puguin contenir aquestes proteïnes o amb suplements. Un exemple seria amb la vitamina B6, que es troba en grans quantitats en la carn, tot i que es podria aconseguir amb les patates s’haurien de menjar un total de 750 g al dia, que és el necessari.

Un exemple de suplement seria la vitamina B12, ja que només es pot trobar en carns o ous. Per això, moltes persones que tenen una dieta vegana tenen problemes amb aquesta vitamina i s’ha l’han de prendre en forma de suplement, que s’extreu dels microorganismes anaerobis que hi ha en les plantes que es mengen els animals. És a dir, els animals són els únics que tenen aquesta vitamina però no la produeixen ells sinó que l’obtenen dels aliments que ingereixen.

Dieta vegana i nens

Des de els inicis hem necessitat proteïnes animals per al nostre desenvolupament. Per tant si parlem dels nens petits, ells que també s’estan desenvolupant, també necessiten proteïnes animals. Per tant, com s’ho fan i quins riscs té la dieta vegana pels nens? Els pares han de tenir cura de proporcionar-los totes les proteïnes necessàries encara que no provinguin d’origen animal. Perquè si no fan una dieta controlada i variada, un dels riscs que pot comportar és un retràs de creixement irreversible.

Piràmide d’una dieta vegana equilibrada

Algunes organitzacions oficials que aproven la dieta vegana en nens quan aquesta està adequadament planificada, són:
– La Organització de les Nacions Unides (La Onu).
– La Generalitat de Catalunya.
– La Associació Espanyola de Dietistes-Nutricionistes.
– British Medical Association (BMA).
– The Canadian Dietetic Association.
– La Associació Americana dietètica.
– American Academy of Pediatria.

Els vegans viuen més?

En un estudi realitzat a Itàlia van comparar la salut de persones vegetarianes i veganes amb la de persones omnívores, i van concloure que el risc de patir malalties de cor era més alt en la dieta omnívora. I en el càncer, el veganisme té una reducció del 15%. Però els índexs de mortalitat eren exactament iguals.

Així que no, els vegans no viuen més sinó que tenen menys riscs de patir malalties del cor o càncers.

Carla Pérez, Aina Planas i Nerea Pozo

close

El més recent