Cristina Ortiz: la historia de “La Veneno”

36 views

La Veneno, coneguda artista del món televisiu, va canviar el món a la seva manera i amb el seu estil i es va convertir en una gran estrella popular dels 90

La Veneno, va ser una dona transsexual que va aparèixer per primera vegada al programa Viva los novios, presentat per Andoni Ferreñi l’any 1992 (fa 25 anys) amb el nom de José Ortiz Rodríguez. Vuit anys després va tornar amb un canvi radical, amb el nom de Cristina i amb el nom artístic de La Veneno. El seu sobrenom prové d’una desagradable anècdota que va derivar en aquesta frase: “Eres más mala que el veneno”. A partir d’això, es va identificar amb aquest nom artístic.

El José, la Cristina o la Veneno va néixer a Almeria el 19 de març de 1965, des de petita sabia que era diferent, no va ser gens acceptada en el seu poble i això li va dificultar molt les coses, en un moment en el qual ser transsexual era tot una revolució. Però ella no es va rendir. Va ser agredida per familiars i amics del seu entorn. Al principi dels noranta, va marxar del poble i va anar a parar a Madrid. Va exercir la prostitució per guanyar-se la vida, fins que un dia va conèixer a Pepe Navarro, un periodista que la va entrevistar pel seu show televisiu. Aquesta participació estel·lar li va obrir les portes i no només treballaria en altres programes de televisió sinó que també seria contractada per fer presentacions especials en discos i per treballar com a vedette. El 2003 és sentenciada a presó per un suposat frau a una assegurança. Després de sortir de la presó va denunciar que havia estat maltractada i això li va obrir les portes de la televisió novament. En aquest moment va patir bulímia i depressió. Havia augmentat severament de pes, psíquicament no era un bon moment, però va participar en un programa televisiu per aconseguir aprimar-se.
L’any 2016 va llançar la seva autobiografia i al cap de pocs mesos va morir, un 9 de novembre, després de caure i patir un trauma cranial.

La seva parella la va trobar ferida i al voltant d’ella hi havia pastilles tranquil·litzants i alcohol. La seva mort va causar una gran commoció a Espanya, ja que era una figura molt estimada.

Des del nostre punt de vista, tot i ser un personatge controvertit creiem que va canviar la perspectiva de moltes persones que pateixen la seva situació en la infantesa, amb tota la discriminació que això els suposa. El maltractament que va patir per la seva condició sexual i com va lluitar per tirar endavant, va ajudar a canviar la percepció de la transsexualitat en un país on aquests temes encara no estaven sobre la taula. La Veneno va obrir un camí que encara està per fer.

Fet per: D.C, E.E i N.P.

close

El més recent