Estats Units: les eleccions que han dividit el país

15 views

Unes eleccions que han fet història

El dimarts que s’escau entre el dia dos i el vuit de novembre de cada any de traspàs, després de vint-i-un mesos de campanya, els ciutadans estatunidencs voten als seus candidats i trien al president del país. Aquest any es van celebrar el dimarts tres de novembre, sent les cinquanta-novenes eleccions presidencials dels Estats Units. Els candidats d’aquest any van ser Joe Biden, representant el partit demòcrata, i Donald Trump, representant al partit republicà.

Els principals temes de les eleccions van ser l’impacte de la pandèmia de coronavirus, que ha deixat més de 220.000 ciutadans morts; les protestes per l’assassinat de George Floyd i el moviment de Black Lives Matter; la mort de la jutgessa del Tribunal Suprem Ruth Bader Ginsburg i la nominació d’Amy Coney Barrett, i la futura Affordable Care Act. Per això, aquestes eleccions han sigut considerades un referèndum sobre la presidència de Trump.

I així va ser, les eleccions es van transmetre en directe i tot el món estava atent esperant els resultats. Habitualment el resultat de les eleccions se saben en les vint-i-quatre hores posteriors, però enguany han trigat més. Com que ara estem en una pandèmia mundial, molta gent va decidir votar per correu, i això va fer que el recompte s’allargués. Ha estat un dels anys on la gent s’ha informat més. També ha estat un dels anys on més percentatge de població ha votat, tenint en compte tots els vots per correu.

Cada cop, Biden va començar a guanyar més i més vots.  

File:Mapa elecciones EEUU.jpg - Wikimedia Commons
Mapa dels estats units. Les zones blaves són els estats on he guanyat Biden i les vermelles on ha guanyat Trump

Trump perdia en diferents estats claus per la seva reelecció, i en veure això, mitjançant el seu equip i els seus advocats va intentar parar el recompte en aquests estats dient que era frau. El tribunal superior de justícia dels Estats Units va dir que continués el recompte. En acabar el recompte va sortir guanyador el candidat dels demòcrates Joe Biden. Al sortir aquest resultat, Trump va dir que no abandonaria la Casa Blanca, que és la residència del president dels Estats Units perquè considera que les eleccions estaven manipulades. Perquè Joe Biden pugui entrar a fer les funcions de president necessita que el president actual, Trump, li faci el traspàs de poders, però com que Trump no vol, s’haurà d’esperar que el cas es resolgui judicialment.

Ha sigut una de les eleccions més tenses, ja que el món sencer estava pendent de les eleccions. Una part dels Estats Units està molt feliç amb els resultats i han estat celebrant-ho pels carrers de forma pacífica ballant i cantant, encara que una altra part està descontenta i demana un nou recompte. Podem dir que els Estats Units està dividit.

La victòria de Biden i el seu equip ha fet que Kamala Harris es converteixi en la primera vicepresidenta dels Estats Units, gairebé un segle després que les dones blanques poguessin votar.

Fet per: M.J.

close

El més recent

Halloween

Arriba l’esperat 31 d’Octubre, llaminadures, disfresses, nens, carbasses… Però algun cop os heu preguntat sobre orígens d’aquesta festa?   La festa se