Halloween

21 views

Arriba l’esperat 31 d’Octubre, llaminadures, disfresses, nens, carbasses… Però algun cop os heu preguntat sobre orígens d’aquesta festa?  

La festa se celebrava a Irlanda quan acabava la temporada de collita que coincidia amb el solstici de Tardor. Es creia que durant aquella nit, Samhain (la línia que uneix el món dels morts) es feia més petita, i els esperits podien passar-la i caminar pel món dels vius. Deien que utilitzar màscares espantava els esperits dolents. La festa d’aquella nit consistia a fer rituals purificadors i religiosos connectats amb els morts. Com fer banquets a les tombes dels familiars ja morts, o ajudar a trobar el seu camí per arribar a ells, col·locant espelmes amagades en finestres perquè sabien que aquella nit, els morts podien passar la Samhain i anar a veure’ls.  

Expansió a Estats Units 

L’any 1840 immigrants d’Irlanda van portar el Haloween als Estats Units i al Canadà , però no es va començar a celebrar la primera carrossa fins al 1921 a Minnesota. Durant les següents dècades, la festa va anar agafant popularitat fins que en 1970 es va internacionalitzar gràcies a les series i pel·lícules basades en aquesta festa.

L’any 1978 es va estrenar la pel·lícula “Halloween” de John Carpenter que va fer que tothom coneixes aquesta tradició Irlandesa. 

Jack O’Lantern: el símbol de Halloween 

El dimoni Lucifer, va anar a buscar al món dels vius disfressat a en Jack, el nen amb l’ànima negra, perquè havia de pagar per tots els pecats que havia fet. Jack, li va parar una trampa, i li va dir que si el deixava sortir, ell marxaria de nou a l’infern i el deixaria en pau durant un any. Passat l’any, Lucifer va tornar a buscar-lo, però Jack de nou li va parar una trampa, i li va dir que si el deixava lliure, l’havia de deixar en pau durant 10 anys. Però Jack, va morir abans de passar els 10 anys, va ser enviat a l’infern, però per culpa del tracte que havia fet amb el diable, tampoc podia entrar. 

Lucifer, va tirar a Jack per unes escues de foc, però un granger el va atrapar amb un nap buit que va utilitzar de llanterna. Condemnat a caminar pels regnes del bé i del mal sense més llum que la seva llanterna, en qualsevol moment del dia de Halloween, podia tocar a la teva porta. Per això va ser conegut com a “Jack of the Lantern” abreviat a “Jack O’Lantern”. D’aquí va sortir la tradició d’utilitzar naps i carabasses per imitar el color de les escues de foc i de la llanterna d’en Jack. 

On se celebra actualment 

Halloween se celebra principalment als Estats Units, Canada, Irlanda i Regne Unit. És una de les nits més importats pels nord-americans i els canadencs, i els nens surten als carrers disfressats, per demanar dolços als seus veïns. A Espanya i Amèrica Llatina, aquesta celebració es considera una festa nord-americana, però existeixen unes altres tradicions i celebracions aquell mateix dia amb el mateix significat de proximitat amb el món dels morts.  

Al segle XVIII a Astúries els nens demanaven menjar a les portes de les cases portant a les mans unes llums. En municipis de Castilla les cases estaven decorades amb carabasses a les quals feien forats per simular una cara, després posaven una espelma dins seu per invocar als bons esperits i espantar a la gent en aquella atmosfera de terror. A molts pobles madrilenys la gent es vestia de negre i tocava la campaneta fins a la matinada. A més a més, es portaven llums als cementeris per guiar als morts i netejaven les tombes dels difunts. 

Truc o tracte 

Segons una llegenda popular a la nit de halloween, podien estar actius els esperits  dels morts, entre tots aquells esperits existia el de la llegenda del malvat Jack O’Lantern que anava per les cases dient “truc o tracte” i des de llavors tothom va començar a fer aquesta tradició d’anar per les cases picant, dir “truc o tracte”, i que la gent li donés llaminadures. 

close

El més recent

Com afecten les “Fake News” a la societat actual?

Que són? Les “fake news” difonen informació falsa. Intenten captar la atenció amb contingut suposadament “cert” per manipular la opinió pública. Això pot causar enfrontaments públics de gran magnitud. Aquestes notícies són creades amb el