La influència de les xarxes socials en els infants

/
32 views

Actualment molts infants s’estan perdent la primera etapa de la seva vida per culpa de les noves tecnologies

Internet és una eina fonamental en el nostre dia a dia. Una eina que utilitzem pràcticament des de que ens despertem fins que ens anem a dormir. És una cosa increïble, molt útil, però alhora, tot hi que no ho sembli a simple vista, és una “arma” molt poderosa i perillosa, no apte per les ments més fràgils i innocents: les dels nens. 

Actualment és molt normal veure a nens cada vegada més petits amb mòbils i xarxes socials, avui en dia això ho tenim molt normalitzat, però, ens hem parat a pensar en els perjudicis que aquest fet causa en els nens? 

Malgrat això potser els veritables culpables no són pas els menors, ells no es poden ni arribar a imaginar el perill que corren. Els seus tutors legals que, malgrat ser conscients de tot el que els infants estan exposats, els deixen tenir accés al món d’Internet i a tot el que això suposa, normalment cedint a la pressió de “tots els meus amics ho tenen”, per evitar rebequeries, etc… són els veritables responsables.

Existeixen molts tipus de perills en la xarxa, el fet de tenir accés a tota la informació que puguis arribar a imaginar, que la teva vida privada passi a ser pública i el fet d’estar exposat a milions de persones al  voltant del món, pot arribar a tenir conseqüències inimaginables. Si a això hi sumem  la innocència i la poca maduresa dels nens petits, el resultat d’aquesta barreja només pot acabar en un desastre si no es gestiona de manera responsable. 

Un estudi va observar com els nens més petits (de 5 a 8 anys) feien un ús molt limitat de les xarxes socials, centrat, sobre tot, en les aplicacions de jocs, mentre que els nens a partir de 9 anys d’edat ja prioritzaven la utilitat social per d’amunt de les aplicacions. A mesura que creixem els nostres interessos van canviant, mentre que quan som petits la nostra prioritat és entretenir-nos, amb jocs o vídeos, mica en mica li anem donant cada vegada més importància a la nostra vida i relacions socials i ho relacionem amb els diferents dispositius i aplicacions.  

Des de el nostre punt de vista els nens petits no estan preparats ni tenen  la suficient maduresa per estar en aquesta comunitat: la comunitat d’Internet. Poden passar moltes coses (i no precisament bones) quan els més petits disposen de xarxes socials, com per exemple: 

Problemes de privacitat: 

S’ha de ser conscient que moltes vegades estem penjant en línia informació que no hauríem de compartir amb tantes persones. Per exemple: compatir informació sobre el fet que estem de vacances, podria donar informació de que la nostra casa està sense vigilància. Un adult entén això i pot anar amb cura amb el que penja, en canvi l’infant no vigilarà amb aquestes coses, simplement penjarà el que li agradi perquè no és conscient de la quantitat de persones que ho poden veure i si és imprudent. 

Distorsió de la realitat: 

La gent normalment acostuma a penjar a les seves xarxes socials les coses bones que li passen, fotos seves editades on es veuen uns cossos “perfectes”, etc, creant així una imatge molt diferent a la realitat. Una persona adulta sap que “el món de les xarxes socials” és un món extremadament diferent a la realitat, però un nen petit es pensarà tot el que veu per les xarxes socials és de veritat, creant-li  unes expectatives del que hauria de ser i/o tenir.  

Pèrdua de temps/addicció: 

Cada vegada es passa més temps a les xarxes socials i, moltes vegades, per culpa d’això es deixen de costat altres coses, com estudis o amistats. Hem de ser conscients del món que hi ha al nostre voltant i no viure a traves del que veiem a les nostres xarxes socials, i sembla que això s’està perdent cada cop més amb el pas dels anys. Molts de nens actualment s’estan perdent la primera etapa de la seva vida per culpa de les noves tecnologies, ja que en comptes de jugar, d’estar amb amics, de dibuixar, o de fer el que sigui que tindrien que fer amb la edat que tenen, prefereixen estar 24/7 davant d’una pantalla, doncs estan acostumats a fer això des de que són pràcticament nadons.  

Crítica: 

Les xarxes socials proporcionen un “escut” que fa que moltes persones donin la seva opinió d’un determinat tema o de certa persona sense tenir cap tipus de respecte per ella.  

Això pot afectar molt negativament a la persona que rep els comentaris, i més si la persona és un nen petit, un simple comentari sobre ell maliciós li podria crear inseguretats, baixa autoestima…, que fins i tot en un futur es podrien transformar en trastorns mentals. 

Aquestes quatre coses només són algunes de les moltes conseqüències que podria tenir l’ús de xarxes socials per part dels petits, per tant, creiem que el fet de que els nens petits estiguin des de pràcticament nadons enganxats a una pantalla (ja sigui jugant, mirant vídeos, etc…) no és gens bo ni pel seu desenvolupament ni per la seva salut mental, i creiem que els pares no haurien de cedir a la pressió de grup a la que es troben a l’hora d’escollir si comprar-li o no un dispositiu mòbil al seu fill, o al menys si ho fan, controlar-los els horaris, el que miren… (cosa que molts no ho fan). Internet no és cap lloc per nens.   

close

El més recent

Com afecten les “Fake News” a la societat actual?

Que són? Les “fake news” difonen informació falsa. Intenten captar la atenció amb contingut suposadament “cert” per manipular la opinió pública. Això pot causar enfrontaments públics de gran magnitud. Aquestes notícies són creades amb el