Diferents generacions davant les xarxes socials

83 views

Avui entrevistem a Carles Rigat (19 anys), Yolanda García (46 anys) i Manuela Rueda (72 anys). Què opinen tres generacions diferents sobre les xarxes socials?

Què opines sobre els influencers (la gent que es dedica a treballar per les xarxes socials)?

(Els influencers) Són la nova televisió, el nou columnista del diari, el nou presentador de ràdio.

Carles Rigat
Carles Rigat Almansa

C: Són la nova televisió, el nou columnista del diari, el nou presentador de ràdio. Com tots aquests rols ja existents, n’hi ha de tota mena, amb la diferència que l’accessibilitat que ofereixen les xarxes socials amplia considerablement el rang de persones que pot arribar a convertir-se en celebritat. A més, això fa que tendeixin a actuar d’una manera més informal i generin més empatia en els espectadors.

Personalment m’agrada aquesta tendència, i crec que les problemàtiques que puguin causar es compensen amb els punts forts.

Y: La meva opinió al respecte és molt diferenciada, penso que de cop han sortit molts influencers i que es guanyen molt bé la vida d’aquesta manera, però a costa de que gent jove sobretot estigui molt influenciada per ells i no tinguin idees pròpies.

M: Crec que si la gent es guanya uns diners i s’ho passa bé, doncs em sembla molt bé.

Què penses sobre que els joves utilitzin des d’una primerenca edat les xarxes socials?

C: Trobo que les xarxes socials són com el mateix món. Quan un infant és molt petit, el més segur és que es mogui en un ambient de confiança i limitat, i a mesura que creix deixar-lo voltar per la casa, pel carrer, pel barri, la ciutat o el país. Tot i que la llibertat és l’ideal, fins a certes edats limitaria l’ús de les xarxes per no rebre males influències com les que es podria trobar l’infant per segons quins carrers de la ciutat.

Y: De vegades les xarxes socials són necessàries perquè comuniquen coses importants, però l’excés també pot ser perjudicial per nens petits o que encara no tinguin decisions pròpies.

M: Crec que no haurien de començar tan aviat, sinó una mica més tard. Però crec que l’edat no importa, sinó la responsabilitat que tinguis amb l’ús de les xarxes socials.

Yolanda García Bogas

Creus que la manera de comunicar-se ha millorat o empitjorat d’ençà que es fa servir les xarxes socials com a via de comunicació?

C: Sempre hi ha hagut gent que fa faltes d’ortografia, però admeto que la informalitat de les xarxes pot haver promogut aquesta deixadesa, encara que tampoc de manera molt clara.

Y: En part ha millorat per la rapidesa de la comunicació però s’ha perdut la comunicació verbal entre les persones i la manera d’interactuar entre elles.

M: Crec que ha millorat moltíssim i que es un del millors invents que s’ha fet mai. Dormo molt tranquil·la sabent que la meva família, que viu lluny, està bé.

Cadascú pot fer el que cregui convenient amb la seva vida personal, jo no ho comparteixo però crec que és una nova manera de viure.

Yolanda García

Que opines sobre que la gent exposi la seva vida sencera davant de tot el públic?

C: És el mateix que faria algú buscant atenció en una plaça, però amb la tensió que pot exercir el públic mundial de les xarxes. Ho trobo trist, tant per la persona que posa per davant la popularitat abans que la seva salut, com pel públic insensible que ho incentiva.

Y: Cadascú pot fer el que cregui convenient amb la seva vida personal, jo no ho comparteixo però crec que és una nova manera de viure.

M: Penso que no està gens bé que exposin la seva vida, fins i tot part de la vida dels infants, perquè hi ha gent darrere de les pantalles que no és molt bona i potser aprofita la informació que tu li estàs regalant per entrar a casa teva a robar-te o alguna cosa similar. Entre família, per WhatsApp, si que pot estar bé enviar-se on et situes o que estàs menjant, però tot i això no ho trobo molt bé.

Les xarxes socials han fet bastant bé, els que donen a entendre que han fet mal són les persones que no són responsables amb elles.

Manuela Rueda
Manuela Rueda Ortega

Creus que les xarxes socials han fet bé a la societat?

C: Això crec. Resumiria les xarxes socials com un multiplicador, tant d’aspectes “positius” com de “negatius”. Hi haurà qui prefereixi la seguretat del previ món conegut, però jo em quedo amb el munt d’aspectes “positius” que podem obtenir del canvi.

Y: Estic a favor de l’ús de les xarxes socials, però sempre amb mesura i amb control patern si els nens són menors.

M: Les xarxes socials han fet bastant bé, el que donen a entendre que han fet mal són les persones que no son responsables amb elles.

Estàs a favor o en contra de l’ús d’aquestes?

C: A favor, però com tot, amb mesura.

Y: Tal com he comentat, en funció de com sigui la persona i l’ús que li doni pot ser un medi molt gran de distracció, però alhora et facilita moltíssim la vida i dóna rapidesa a moltes coses.

M: Jo estic a favor perquè és una eina molt bona, i si la fas servir correctament, està molt bé.

Penses que són un medi de distracció, o poden arribar a ser útils?

C: Ambdues coses. Les xarxes em fan volar hores de la mateixa manera que em proporcionen informació d’excel·lent qualitat (val a dir, cal saber buscar-la): depèn de cadascú, els seus hàbits i les seves habilitats. Tornant a la comparació, seria similar a una biblioteca: pots passar hores anant d’un lloc a l’altre sense trobar el que busques o passar les mateixes hores aprenent sense parar. Ara, aquesta biblioteca la pot consultar molta més gent i hi pot afegir informació (“bona” i “dolenta”) molta més població. Si es promou el bon ús d’aquestes eines, el benefici pot ser extrem.

Y: Personalment, en funció de l’ ús que li donis pot arribar a ser molt útil, però en segons quines edats si es fa molt ús d’elles pot fer que una persona es converteixi en depenent de les mateixes.

M: Per mi són les dues coses, perquè pots treballar, estudiar, comprar a través d’elles… No diré que són una cosa dolenta perquè quan em vull distreure, doncs m’entretenen i m’ho passo bé.

Clara Redondo i Marta Rigat

close

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

I accept the Privacy Policy

El més recent