Marc Planas: “Em van detectar la celiaquia al cap de nou mesos d’haver nascut”

99 views
Marc Planas

En Marc Planas, un noi de divuit anys que és celíac des del naixement, ens explicarà coses sobre aquesta malaltia i com ho viu des de ben petit. A més de ser celíac, a batxillerat va fer un treball de recerca sobre aquesta malaltia, així que ens pot donar informació concreta i documentada.

Què és la celiaquia?

És una malaltia auto-immune produïda per una mutació genètica per la qual el sistema immunitari ataca a una proteïna anomenada gluten fent que el cos s’ataqui a si mateix. Això deriva en possibles símptomes com la desnutrició, ja que les vellositats i microvellositats de l’intestí són aplanades i crea una mala absorció dels nutrients.

Quins aliments pots menjar i quins no?

Puc ingerir qualsevol aliment sempre que no contingui la proteïna del gluten o estigui contaminat d’aquesta. Aquesta contaminació pot provenir de l’ús de materials de cuina en aliments amb gluten.

Pots posar algun exemple de llocs on pots anar a menjar?

McDonald’s, Burger King i Domino’s Pizza, són exemples de multinacionals adaptades a consumidors celíacs, però també existeixen locals on estan especialitzats en l’elaboració de menjar sense gluten.

A quina edat vas descobrir que eres celíac?

No ho vaig descobrir jo, m’ho van detectar al cap de nou mesos d’haver nascut amb proves de sang i una biòpsia.

A on compres el menjar sense gluten normalment?

Hi ha multinacionals com Mercadona o BonÀrea on tenen molts productes aptes pel consumidor celíac, alhora que hi ha llocs on hi ha menjar exclusiu per a celíacs.

Image

Que fas si surts amb amics per menjar?

Molts cops em trobo en aquesta situació i és un inconvenient, ja que hi ha locals però es troben molt lluny o són molt cars (els que són aptes per celíacs) i llavors, les opcions són: que els meus amics és desplacin perquè jo pugui menjar o esperar-me i sopar a casa.

Què n’opines de la gent que fa dietes celíaques perquè creuen que és més saludable?

És una fal·làcia, ja que realment no és més sana, però hi ha persones que han abusat molt del gluten i en deixar aquesta dieta es troben millor, però no perquè la dieta celíaca sigui més sana sinó perquè han deixat d’abusar d’aquesta proteïna.

Quines marques de menjar aptes t’agraden més?

Schär, Airos, Gallo.

Nerea Pozo, Carla Pérez i Aina Planas

close

El més recent