El canvi horari: un avantatge o un inconvenient?

/
61 views

Que és el canvi horari?

El canvi horari és una acció que es fa l’estiu amb la finalitat d’estalviar energia.

Per què es canvia l’hora a Espanya?

Geogràficament, el meridià de Greenwich passa per Espanya, i per tant, hauríem de pertànyer a un fus horari diferent del que pertanyem, però Franco va decidir canviar l’hora per posar la mateixa que Alemanya, en aquell moment dirigida per Hitler.

Abans del canvi horari de tota Espanya, durant la Guerra Civil (1936-1939), hi havia dos horaris diferents: un per a les zones simpatitzants amb la república i un per als nacionalistes.   

Quan serà el darrer canvi horari d’hivern?

El Govern espanyol segueix estudiant els efectes de suspendre el canvi d’hora d’hivern i d’estiu i mantenir els mateixos rellotges durant tot l’any. El comitè d’experts que han nomenat per aquesta tasca no preveu arribar a cap consens fins l’any que ve. Si hi arriben, el canvi horari d’aquest octubre, o del proper (el del darrer diumenge de març de 2021) potser seran els últims.

Com afecta el canvi horari a la salut?

Podem dir que el canvi d’hora afecta en major mesura a certs grups que són més sensibles que la població general -en concret a les persones amb malalties, als nadons que es troben en el període de lactància i als animals de companyia. Pel que fa els adults, podem dir que els possibles problemes tenen a veure amb alteracions del son i de l’estat d’ànim, fonamentalment. Les persones d’edat molt avançada són particularment vulnerables a aquest tipus de conseqüències.

L’opinió

Les opinions canvien molt depenent a qui preguntem… És a dir, hi ha gent que prefereix l’horari d’estiu, ja que els és més funcional tenint en compte el seu horari, però també hi ha gent que prefereix l’horari d’hivern, pel mateix motiu. També depèn de la situació geogràfica, és a dir, depèn de l’hora que surt el sol. Aquestes opinions són generalitzacions populars i no tota la gent pensa així.

A nosaltres, els estudiants, ens sembla que l’horari d’estiu és millor, ja que és molt trist que a les 18:00h ja sigui fosc i no es pugui aprofitar la tarda. Això també és un inconvenient a l’hora de quedar, perquè a molts no ens deixen quedar quan és de nit, i si sortim de l’escola a les cinc, i a les sis és fosc, només podem quedar els caps de setmana.

Rellotge antic
close

El més recent