Tots amb faldilla. El moviment reivindicatiu d’aquest novembre

Un vídeo de la xarxa social TikTok inicia un gran moviment en contra dels rols de gènere

64 views

El passat 4 de novembre milers de nois i noies es van presentar amb faldilles a l’escola i les xarxes socials es van emplenar de vídeos i de fotografies d’aquest tema.

El passat quatre de novembre els passadissos dels diferents instituts de tota Espanya es van omplir d’adolescents, tant nois com noies, amb faldilles de tots els colors. El motiu va ser el moviment per lluitar contra els rols de gènere que va iniciar un vídeo a la xarxa social Tik Tok de l’usuari @mikelgmz. En aquest vídeo, que es va viralitzar i que actualment compte amb 2M de reproduccions, aquest noi es deixava veure en faldilla mentre es queixava dels estereotips de gènere actuals, que impedien que els nois es poguessin posar una faldilla sense ser criticats o jutjats. Més tard, va pujar un altre vídeo explicant la seva experiència portant faldilla a l’institut: els alumnes el miraven i parlaven malament d’ell i fins i tot un professor va interrompre la classe per portar-lo al psicòleg del col·legi, on li van preguntar si s’identificava com a dona.

El problema és, tal com va expressar el jove, que no haurien d’haver assumit la seva identitat de gènere pel simple fet de portar un tros de tela, com és una faldilla.

L’única cosa que s’aconsegueix actuant així és reforçar els rols de gènere, donant a entendre que només les noies poden portar faldilla, i en el cas que no ho siguis i la portis, t’has d’identificar com a tal. Posteriorment, li van dir que es tregués la faldilla amb l’excusa que feia fred, mentre que a les seves companyes, que també portaven faldilla per acompanyar-lo, no els hi van dir absolutament res. I per acabar-ho de rematar, quan va arribar a casa els seus pares el van castigar.  

Aquest conjunt de coses va crear tanta indignació als usuaris de l’app, que es van unir per organitzar un moviment per recolzar a en Mikel i alhora demostrar que la roba no té gènere. El moviment proposava que el dimecres 4 de novembre tant nois com noies del voltant de tota Espanya anessin amb faldilla a l’institut. El pla va funcionar a la perfecció: el 4 de novembre milers de nois i de noies es van presentar amb faldilles a l’escola, i les xarxes socials es van emplenar de vídeos i de fotografies d’aquest tema. Però, com tot, també va tenir el seu costat dolent. Al final del dia ja hi havia un munt de persones explicant les males i injustes experiències per les quals havien hagut de passar.

Un cas és, per exemple, el de l’usuari @clawduarte: “Quan vam sortir de l’institut hi havia un grup de persones que no havíem vist mai que ens van començar a insultar, a assenyalar i a riure’s de nosaltres, sobretot dels nois que portaven faldilla’’, ha declarat aquesta noia en el vídeo. Ella explica que els van començar a fer comentaris despectius com maricons de merda i a amenaçar amb un pal metàl·lic que portaven a les mans.  

L’objectiu d’aquest moviment era normalitzar la faldilla portada pels nois, intentar fer desaparèixer un dels molts estereotips de gènere que existeixen actualment. I tot i que encara queda un llarg camí per recórrer perquè això sigui així, coses petites com aquestes són grans avanços, tenint en compte que fa tan sols uns anys veure un noi amb faldilla era una cosa estranya i molt peculiar. Aquest projecte va iniciar sent una cosa petita, un simple moviment iniciat per uns adolescents en una xarxa social, però va acabar tenint  un impacte molt més gran del que s’esperava, tan gran, que fins i tot va arribar a grans i famoses cadenes televisives, com és La Sexta, per exemple. Tot això també demostra l’impacte que podem arribar a tenir els més joves en la societat actual si ens unim.

close

El més recent