Com es viralitzen les fake news?

Un dels mitjans on es viralitzen més les fake news, o notícies falses són les xarxes socials, però com ho aconsegueixen fer exactament?

14 views

Les notícies falses, fake news en anglès, són notícies que contenen informació que s’ha publicat amb el propòsit i la intenció d’enganyar al lector

Els mitjans que fabriquen aquestes notícies imiten la forma de publicació dels mitjans fiables, ignorant els processos de verificació o fabricant notícies irreals amb finalitats publicitàries, polítiques o d’índole social. D’aquesta manera pretenen fer passar una mentida per un fet real.

Existeixen múltiples formes de manipular una notícia, que van més enllà d’inventar coses,  com per exemple, fer referència a fets que semblen reals i que són creïbles per a passar desaparegudes.  

Un dels mitjans per on es viralitzen més aquest tipus de notícies són les xarxes socials (Instagram, Twitter, Facebook, etc.). Les notícies falses utilitzen diferents tècniques i mètodes però, com és que aconsegueixen fer-ho? 

Les fake news solen utilitzar títols exagerats i molt cridaners a la notícia i parlar de temes que solen cridar més l’atenció que dels que tracten normalment les notícies verídiques. 

Exemples de títols de fake news: 

“El ayuntamiento de Oviedo prohibirá mirar y dirigirse a las mujeres por la calle”, “El papa Francisco sobresalta al mundo, aprueba a Donald Trump para presidente”, “Hombre demanda a su esposa por tener hijos feos”.  

Tot i així, la raó principal per la qual les fake news aconsegueixen viralitzar-se a través de les xarxes socials, és que en aquestes predominen els usuaris de gent més jove. Les persones amb menys edat solen ser més confiades i se solen creure tot el que els hi diuen automàticament, sense comprovar si la informació que se’ls està donant és falsa o verídica, a més que estan menys informades que del que ho estaria una persona amb més anys. Aquests usuaris es creuen les fake news, les comparteixen i així més gent cau a la trampa d’aquestes, repetint el bucle una i una altra vegada. 

Adolescente Iphone Smartphone - Foto gratis en Pixabay

Els bots que s’encarreguen de compartir aquestes notícies també juguen un paper molt important en la difusió d’aquestes. Un bot és un software o programa informàtic preparat per realitzar feines repetitives a través d’internet com si fos un humà, és a dir, amb una certa intel·ligència. Existeixen bots bons, per exemple un rastrejador web, i bots dolents, com per exemple, bots que serveixen per atacar. Aquests bots amplifiquen les notícies falses en el moment inicial, abans que es facin virals, dirigint-se als usuaris amb més seguidors i provocant que es difonguin molt més aquests continguts. Intenten confondre als usuaris de les xarxes imitant el comportament humà i utilitzant hashtags, per exemple, perquè  es viralitzin encara més.

close

El més recent

Com afecten les “Fake News” a la societat actual?

Que són? Les “fake news” difonen informació falsa. Intenten captar la atenció amb contingut suposadament “cert” per manipular la opinió pública. Això pot causar enfrontaments públics de gran magnitud. Aquestes notícies són creades amb el