Com podem detectar una fake new?

14 views

Tots, algun cop, ens hem cregut una fake new. És desagradable veure que t’has cregut una notícia falsa, per això les hem d’aprendre a detectar


Primer pas

Comprovar l’adreça URL, és a dir, cal mirar si l’adreça és fiable. Per aquest pas, cal tenir criteri propi i deduir si l’adreça és fiable o no.

Segon pas

Identificar el mitjà d’informació, l’autor, i informar-se sobre el tipus d’articles que publica; si són fiables o no…
Buscar el nom de l’autor per xarxes socials i internet i mirar el perfil per comprovar si té una carrera professional com a periodista o professional dels mitjans de comunicació.

Tercer pas

Comprovar les fonts que s’inclouen, és a dir, en un article normalment hi ha enllaços a la font des d’on s’ha extret la informació per crear l’article. Cal mirar si les fonts són verídiques o manipulades. Si és una informació inventada partint de la base d’una notícia de veritat, o si és inventada totalment.

Quart pas

Normalment els periodistes professionals abans de publicar alguna notícia ho passen pel corrector. Un professional, a part de mirar les faltes d’ortografia, mira la construcció de les frases perquè s’entengui millor. D’aquesta manera, si estem llegint un article que no té gaire sentit o que té forces faltes d’ortografia el més probable és que sigui una fake news.

Cinquè pas

També cal tenir en compte les imatges. Normalment les fake news, tenen imatges de mala qualitat. I les notícies que de veritat són certes, tenen imatges de més bona qualitat perquè normalment es prenen el temps per fer ells mateixos les imatges i publicar els articles amb les imatges pròpies.

Conclusió

La millor manera d’identificar una fake new, és el sentit comú, el sentit crític i fer algunes comprovacions. Quan llegeixes una notícia, ja pots tenir una idea si de veritat aquella notícia pot ser certa o no. Cal raonar la informació que ens estan donant; si té sentit el que ens diuen, si és molt extravagant la informació (podria ser només per captar atenció), buscar informació sobre el que ens diuen per poder saber si altres fonts també han publicat una notícia amb la mateixa informació i així saber que segurament aquella notícia és certa perquè varies fonts fiables l’han publicada.

Fet per: C.R i M.R

close

El més recent

Com afecten les “Fake News” a la societat actual?

Que són? Les “fake news” difonen informació falsa. Intenten captar la atenció amb contingut suposadament “cert” per manipular la opinió pública. Això pot causar enfrontaments públics de gran magnitud. Aquestes notícies són creades amb el