Totes les fake news són intencionades?

14 views

No totes són intencionades, de vegades la precipitació acaba formant part de les fake news

La rapidesa sempre ha estat un component valorat del periodisme. L’audiència vol estar informada sobre els canvis rellevants en el seu món com més aviat millor. La societat és molt exigent amb el fet que tot ha de ser al moment. Les conseqüències són que les notícies no acaben de ser contrastades degut a la pressió de ser els primers a publicar. Els periodistes han de tenir en compte que:

obtenir la primícia és un desafiament

Però ser rigorós o precís és una necessitat per sobreviure en la pràctica del periodisme de qualitat.

Les notícies falses que es presenten com a veritats, però sense cap comprovació de les dades utilitzades pel fet que no es basen en fets, facilita la manipulació de la informació originada sobre bases falses o parcialment errònies.

Les fake new poden ser intencionades o no intencionades.

Intencionades:

Són aquelles que s’han creat expressament, és a dir que els creadors les han creat per guanyar visites, diners, fama… es podrien considerar “rumors”. Aquestes es creen majoritàriament a través de les xarxes socials com per exemple; Twitter, Facebook… Per això es creen notícies amb titulars impactants i els periodistes les publiquen: causen molt d’interès, i impressió.

No intencionades:

Són aquelles que no acaben de ser falses del tot sinó que la informació no està ben revisada; els continguts principals hi són però petits detalls rellevants són confusos i es podria crear una notícia falsa o un fals rumor. De vegades algunes notícies falses no intencionades passen perquè el redactor dona la seva opinió de forma discreta en comptes d’informar.

Són els periodistes i els mitjans informatius en general els que han de treballar més per aconseguir que la rapidesa no impliqui una falta de contrastació de la notícia.

Fet per: B. Jubany, L.Carlas, I. Nora, S. Yekhlef.

close

El més recent

Com afecten les “Fake News” a la societat actual?

Que són? Les “fake news” difonen informació falsa. Intenten captar la atenció amb contingut suposadament “cert” per manipular la opinió pública. Això pot causar enfrontaments públics de gran magnitud. Aquestes notícies són creades amb el