Entrevista a una intolerant a la fructosa

31 views

Entrevistem a la Maria Vilajoana, una alumna de catorze anys amb intolerància a la fructosa. La intolerància a la fructosa es pot donar a diferents reaccions adverses en el nostre organisme. Si aquest rebuig no és de caràcter immunològic, serà degut una intolerància alimentària, i aquesta pot donar-se per un error enzimàtic, metabòlic o farmacològic.

A què ets intolerant?

A la fructosa, el sucre de la fruita. La meva intolerància és deguda a un error enzimàtic.

Has tingut alguna intolerància més durant la teva vida?

Sí, quan era molt petita era intolerant a la lactosa, i això em va portar molts problemes perquè era l’única cosa que podia beure. Però ara ja l’he superat, i ja en puc prendre. A vegades les intoleràncies es superen, sobretot quan s’és petit, però altres vegades no.

Quan et van detectar la intolerància?

Crec que a segon de primària. Feia una temporada que em trobava malament, però no sabia què era. Primer van provar de treure’m la lactosa i el gluten, que són les intoleràncies més comunes, però això no era. Uns mesos més tard em seguia trobant malament, i, després de moltes proves, em van detectar la intolerància.

Com reacciona el teu cos a la fruita?

Bé, al principi no en podia prendre gens, però ara una mica, però sempre petites dosis i mai en dejú. Ara ja fa un temps que no tinc cap reacció, però perquè sempre que en menjo és amb precaució.

Algun cop has anat a l’hospital per la intolerància?

Sí, un cop, vaig haver de passar una nit a l’hospital.  Em van dir que em farien una deshidratació, que jo no sabia ni què era, i no em deixaven beure aigua ni menjar. Al final, però no em van fer res, em van donar un medicament i em van enviar a casa.

Com et vas sentir després de descobrir-ho?

Per una part bé, perquè ja sabia el què em passava i no em trobava malament, però per l’altra una mica fastiguejada perquè no podia prendre sucs, gelats de fruita, alguns batuts…

Algun cop has hagut de menjar/beure alguna cosa que no t’agrada perquè era l’única alternativa?

Sí, un any a unes colònies quan a tots els hi donaven gelatina (que m’encanta) a mi em van donar iogurt de llet de cabra, un malson.

Que penses sobre la informació que té la gent sobre el tema?

Jo crec que la gent en general no n’està massa informada, es pensen que és com una al·lèrgia, i, encara que s’hi assembla és diferent. Hi ha gent què té intoleràncies molt severes, però no són al·lèrgies. La gran diferència és que un intolerant pot menjar l’aliment, i com a molt es pot trobar malament, però un al·lèrgic pot tenir reaccions molt severes.

close

El més recent