És realment just excloure les dones transsexuals del moviment feminista?

88 views

Això és el que defensa la ideologia Trans-Exclusionary Radical Feminism (TERF)

Que és la ideologia TERF?

Qué es el feminismo TERF, el feminismo transfóbico?

La ideología TERF o feminisme radical trans-exclusiu és una ideologia minoritària, que s’origina dintre del feminisme radical, que creu que s’ha excloure a les dones transsexuals del moviment feminista, ja que no les consideren dones. Aquesta paraula es pot identificar de manera errònia com a un insult a causa del context en el qual s’utilitza, encara que no és així.

Què entenem com a dona?

Abans de prosseguir, és important aclarir alguns punts per poder entendre millor els arguments d’aquest article.
Per definir el concepte de dona o home sempre ens basarem en el sexe o el gènere. Però, encara que ho féssim així, és bastant difícil de definir, i a més a més, pot ser fins a cert punt ambigu.


El sexe d’una persona és definit quan neix, i principalment en distingim dos: el masculí i el femení. Però de vegades no ens podem basar en la fisiologia d’una persona per distingir el seu sexe, per això definim diferents categories, com per exemple:

Feminismo Radical y tansfobia: ¿Qué significa TERF? - Azteca America
Sexe cromosòmic: Definit a partir de la diferència en els cromosomes sexuals. Tot i així, en aquest poden haver-hi mutacions el que dificulta més definir-ho.                 
Sexe a partir del físic: Distingeix a les dones i als homes a partir del seu físic. Com en el cas anterior, poden haver-hi aspectes que fan que aquesta categoria no ens resulti molt útil per definir-ho.
Sexe hormonal: Distingeix a homes i dones segons les hormones i la quantitat de testosterona i estrògens que generen respectivament. Com en els dos punts anteriors, en la genètica també poden haver-hi excepcions, com la hiperplàsia adrenal congènita, que fa que les dones segreguin més testosterona de l'habitual.

Com podem veure, distingir a una persona pel seu sexe, no és el més lògic, ni ètic, ja que basar-nos en una cosa merament genètica, i difícil de canviar no és just, així que la majoria de vegades ens basarem en el gènere.


Si tenim en compte el gènere de la persona per distingir entre dones i homes, podrem veure que hi ha diverses categories que podríem utilitzar per definir aquest concepte amb bastanta exactitud.

Transgender people say law enforcement officials are main perpetrators of harassment, violence and abuse against them | Human Dignity Trust

Un dels arguments de la ideologia TERF, és que s’ha d’excloure a les dones transsexuals del moviment feminista, ja que van néixer homes, els que denominen la classe opressora.

Òbviament podem observar que les persones transsexuals podrien ser les oprimides en aquest cas segons les següents dades:

Ser transsexual no és un privilegi, més aviat tot el contrari


– A Espanya un 60% de les persones transsexuals han admès haver-se sentit discriminats durant l’últim any. – Al voltant del 70% de les persones transsexuals estan a l’atur.
– Un terç de les persones transsexuals a Espanya viuen al límit de la pobresa.
– La taxa d’adolescents transsexuals que han acabat amb la seva pròpia vida és tres vegades superior a la mitja.

close

El més recent