A debat: “Elle”, el nou pronom inclusiu

/
15 views

Un dels últims grans conflictes que hi ha hagut dins la RAE (Reial Acadèmia Espanyola) té a veure amb la incorporació del llenguatge inclusiu, ja que finalment, s’ha decidit no incorporar-lo

Que és el llenguatge inclusiu?

Segons la AECS (associació d’estudiants de Ciències de la salut), El llenguatge inclusiu és aquell que té en compte a totes les persones, dins la seva diversitat. Permet reconèixer aquestes diferències que enriqueixen la nostra societat, intentant tractar a cadascuna com se senti més còmode.

Él, ella, elle: los estadounidenses exigen elegir su pronombre - Chicago  Tribune

Els avantatges que ens podria aportar un llenguatge més inclusiu

La gent no binària se sentirà molt més inclosa a la societat. Molt probablement la gent deixaria d’assumir el gènere d’una persona per la seva aparença física. Això mateix podria arribar a trencar amb molts estereotips, estàndards de bellesa i el fet d’aplicar gènere a la roba i als colors.

Els inconvenients que podria causar començar a utilitzar un llenguatge inclusiu

Un dels principals inconvenients, seria que per a molta gent podria suposar un problema o dificultat acostumar-se a aquest pronom, ja que la gran majoria de gent ha estat educada amb el costum que només existeixen dos pronoms, un per cada sexe. Per això ens identifiquem amb la proposta que si el pronom “elle” s’arriba a instaurar, als nens se’ls hi hauria d’ensenyar a parlar amb aquest pronom des de petits.

No és la primera vegada que passa, la gent inconscientment ha anat canviant la seva manera de parlar per ser més respectuosa.

Un exemple molt clar seria la paraula “criat/crida”, la qual podem observar que ja no s’utilitza per a referir-se a les persones que s’encarreguen de les tasques com netejar cases, ja que és poc respectuosa, ja que la persona a la qual fa referència la paraula ocupa una professió remunerada i no una obligació.

L’origen de la necessitat d’utilitzar un llenguatge inclusiu

La necessitat d’utilitzar aquest llenguatge, és la de poder identificar a les persones que no se senten identificades amb el gènere masculí ni el femení, sent el pronom “elle” el que identifica les persones no binàries. El fet que els pronoms que identifiquin a gèneres que no siguin ni masculins ni femenins poden causar problemes i confusions.

L’Espanyol no és l’únic idioma on es vol, o s’ha aplicat

Per exemple, dintre de la comunitat angloparlant, a part dels pronoms masculins i femenins, es pot utilitzar un pronom que fa referència a un gènere no especificat, el pronom “Ze”.

close

El més recent