Tot el que has de saber sobre els diferents tipus de videojocs

/
18 views

Quan parlem de videojocs els podem classificar en diferents tipus i grups, i per referir-nos-hi hi ha alguns noms que hem de diferenciar per saber quina serà l’experiència que ens donaran. Ara bé, com els classifiquem?

Encara que el vocabulari dins del món dels videojocs no havia sigut mai gran cosa, amb el temps n’han anat apareixent diferents tipus i subtipus, que encara se segueixen desenvolupant, i hem d’entendre per saber a què estem jugant. Avui procedirem a afegir a la vostra llista de vocabulari els 10 tipus de videojocs més destacables d’aquesta indústria:  

1. Sandbox 

Es coneix com un tipus de videojoc on el personatge està en un món obert (sovint també de final obert) que va de la mà amb el que vol fer el jugador, és a dir, deixa escollir com explorar el món i no té un camí establert. Alguns exemples poden ser Minecraft o Grand Theft Auto. Jocs d’aquest tipus també es poden veure combinats amb altres grups de videojocs, com el Genshin Impact, un Sandbox ARPG (Adventure Role Play Game), que consta de les característiques d’ambdós tipus.

 

2. Real-Time strategy (RTS)

RTS (Real Time Strategy) es refereix als jocs que requereixen al jugador de recol·lectar i mantenir recursos, bases, i a la vegada, avançar millorant en àmbits de combat i de recursos. Exemples en són Clash of ClansStarcraftThe Age of Empires i Command and Conquer

3. Shooters (FPS i TPS) 

Són tots aquells jocs on el tòpic principal és disparar. El Shooter és un tipus de videojoc que ha agafat molt de terreny, ha desenvolupat diverses primeres branques i s’ha dividit en dos subtipus principals: el shooter en primera persona (FPS) i el shooter en tercera persona (TPS). 

PUBG: New State gives battle royale a twist on iOS and Android this year -  SlashGear

Aquí també hi ha moltes possibilitats de superposició, ja que molts títols contemporanis permeten alternar punts de vista de primera i de tercera persona.  

No només això, sinó la majoria de jocs de Battle Royale, un subtipus del shooter, són els que més destaquen sobre els jugadors. 

Els videojocs tipus Battle Royale desafien un grup de jugadors, començant amb un equipament mínim, que busquin millor equipament, armes i eliminin a altres oponents, mentre eviten quedar fora d’un “àrea segura” (el camp de joc es fa més petit), sent el guanyador l’últim jugador en peu. Uns bons exemples són Apex legendsPUBG, entre d’altres.

4. Multiplayer online battle arena (MOBA)

Guia/Tutorial LOL Basico | Aprende a jugar desde 0 al league of legends -  YouTube

Aquesta categoria combina jocs d’acció, jocs de rol i jocs d’estratègia en temps real. Els jugadors normalment no construeixen recursos com ara bases o unitats de combat. En canvi, els jugadors controlen un sol personatge en un dels dos equips treballant junts per intentar destruir la base de l’altre equip. Jocs MOBA molt famosos són League of legends, Heroes of the Storm i Clash Royale.

5. Role Play Games (RPG)

Els jocs RPG (Role Play Games) són tots aquells que consisteixen a agafar el control d’un personatge i viure la seva vida, d’aquí el seu nom Role Play, joc de rol. Se sol pujar de nivell durant el joc mitjançant punts d’experiència. Els jocs RPG són molt comuns en el gaming, però no hi ha cap joc que realment pugui representar els RPG perquè ha crescut tant que han aparegut tones de subtipus i variants d’aquest. Alguns exemples en són:  

ARPG (Action Role Play Game): Jocs de rol d’acció, que emfatitzen el combat, com Genshin Impact, un joc també dins del tipus Sandbox.  

CRPG (Computer Role Play Game): Jocs RPG dissenyats principalment per ser jugats en ordinadors. 

MMORPG (Massive Multiplayer Online Role Play Game): Combina els jocs de servidors multijugadors en massa amb els jocs de rol. Un gran exemple és World of Warcraft. 

Entre d’altres.

6. Simulació i esports

5 minutos de puro gameplay de Animal Crossing: New Horizons - Nintenderos -  Nintendo Switch, Switch Lite y 3DS

Els jocs de simulació tenen una cosa en comú: tots estan dissenyats per simular realitat real o fictícia, per simular una situació o esdeveniment. 

Simulació de construcció i gestió

SIMCITY | LAS MEJORES CIUDADES - YouTube

SimCity és la simulació de construcció i gestió més popular de tots els temps. El joc simula la construcció i la gestió d’una ciutat, inclosa la planificació de carrers, la zonificació i la imposició dels residents a la ciutat. 

Simulació de vida 

The Sims és el joc de simulació de vida més popular i un dels videojocs més venuts de tots els temps. Els jugadors controlen els aspectes individuals de la vida artificial. Les simulacions poden permetre als jugadors manipular la genètica d’un personatge o el seu ecosistema. Fins i tot la reacció del personatge a una determinada situació pot estar sota el control del jugador.

-Els jocs esportius   

Los bolos de Wii y otros divertidos gifs que sólo los jugones entenderán

Simulen esports com el golf, el bàsquet, el beisbol, el futbol… També poden incloure esports olímpics com l’esquí i fins i tot esports de pubs com dards i natació. Els jugadors contraris en aquests jocs sovint són controlats per ordinador, però també poden adoptar la forma d’oponents en directe. 

7. Trencaclosques o Jocs de Festa

Super Mario Party | Nintendo Switch | Juegos | Nintendo

Els jocs de trencaclosques o de lògica solen tenir lloc en una sola pantalla o camp de joc i requereixen que el jugador resolgui un problema per avançar en l’acció. 

Els Jocs de festa o Party Games agafen tot allò mencionat anteriorment i ho porten una mica més lluny afegint elements Multijugadors, com Mario Party entre d’altres. 

Joc de lògica 

Tetris | El juego de la ciencia | EL PAÍS

Un joc de lògica requereix que els jugadors resolguin un trencaclosques de lògica o naveguin per un repte com un laberint. Aquests jocs inclouen jocs cerebrals com Brain Age, però també inclouen jocs de trencaclosques casuals com Tetris.

Joc de curiositats

Las 4 mejores alternativas a kahoot!

Com els jocs de trivia, els jugadors han de respondre a una pregunta abans que s’acabi un temporitzador (o abans que un altre jugador respongui) per sumar punts. Atès que els jocs de curiositats són especialment adequats per al joc casual, cada vegada tenen més popularitat, sobretot en els telèfons mòbils. 

8. Action-Adventure 

És un tipus de joc híbrid molt comú que barreja el tipus de jocs d’aventura amb els d’acció. Generalment tenen una història molt desenvolupada darrere (d’aquí la paraula aventura) que es barreja amb la necessitat del jugador de tenir unes certes mecàniques de combat per anar avançant en aquesta (d’aquí l’acció). Molts jocs poden estar dins d’aquesta categoria, com la majoria dels de la clàssica franquícia The Legend of Zelda, que van servir de model a seguir per a nombrosos jocs Action-Adventure

S’ha de dir que els jocs d’aventura també tenen el seu propi tipus, però no acostumen a involucrar mecàniques de combat, sinó que et fan resoldre diferents puzles i misteris durant l’aventura. Un exemple és Escape from Monkey Island, entre d’altres. 

9. Survival and horror 

The Forest pone fecha a su versión completa • Consola y Tablero

Els jocs de supervivència i terror són molt extensos, fins al punt que se’ls hi ha creat seu propi subtipus quan són barrejats (Survival Horror). Malgrat haver-n’hi tants, els jocs de terror i supervivència comparteixen moltes característiques amb altres tipus i grups, molts tenint mecàniques FPS (First Person Shooter) o històries on tu tens un rol, fent d’ells també un RPG (Role Play Game). Tot això fa entrar en debat que s’ha de fer amb aquests dos tipus de videojocs, ja que sempre acaben sent híbrids amb d’altres

Should You Buy 'Five Nights At Freddy's: Help Wanted' On Oculus Quest? -  VRScout

Aquests dos tipus de videojocs acostumen a demanar al jugador una bona obtenció i gestió dels recursos, igual que habilitat en la fabricació d’armes i la construcció d’estructures; tot això mentre mantens el teu personatge amb vida. Un Survival molt popular és Minecraft (també considerat Sandbox), on has d’anar aconseguint recursos, a la vegada que evites que els enemics et matinconstrueixes la teva pròpia casa. Un exemple de Survival Horror seria  The Forest, un joc on un avió s’estavella contra una illa desèrtica i has d’evitar que els monstres terrorífics de la nit t’atrapin. La saga de jocs Five Nights and Freddy’s també és un exemple de jocs de terror excel·lent, on has de sobreviure als robots animatrònics d’un restaurant de menjar ràpid.

10. Platformer

Un joc Platformer (Joc de Plataformes) és tot aquell joc on has d’anar completant nivells per a passar-te’l. Aquest tipus de videojoc involucra córrer, escalar i saltar mentre el jugador va explorant, avançant en els nivells i millorant. Acostumen a tenir mecàniques molt simples. Grans exemples són Geometry Dash i Cuphead. Una cosa a destacar és que molts jocs d’aquest grup són successors del Super Mario Bros, un dels Platformers més populars

Són extremadament populars també entre empreses hindi (empreses petites de videojocs) i els seus jugadors. Molts jocs dins del grup Platformer també podrien entrar dins del grup RPG, ja que et fan agafar el rol d’un personatge (com passa en els Role Play Games) però avances en la història de la forma en què els Platformers ho fan.

Per acabar…

Borrow Nintendo Switch games from Mentor Public Library | Mentor Public  Library

Ara que ja tens una idea bàsica dels diferents tipus de videojocs que existeixen, et toca buscar el joc que més s’adequa als teus gustos. 

Voldries viure una aventura protagonitzada per un extravagant personatge amb una història per explicar com en un RPG? T’agradaria donar trets al cap d’enemics virtuals com en un Shooter? Prefereixes anar escalant de nivell en nivell fins a acabar el joc com en els Platformers? O t’agradaria més crear la teva pròpia civilització en una illa desèrtica en una simulació de vida? 

Diga’ns als comentaris a quins videojocs t’agrada o t’agradaria jugar i per què! 

Marc Collado, Dúnia Ayala, Miquel Fernández i Mateu Juncà

Fonts:
https://www.idtech.com/blog/different-types-of-video-game-genres 
https://www.hp.com/us-en/shop/tech-takes/video-game-genres 
close

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

I accept the Privacy Policy

El més recent