Vols saber-ne més sobre les escultures públiques de Mataró?

/
51 views

En els carrers i places de Mataró hi ha una setantena d’escultures públiques que fins ara la naturalesa, l’artista o la ubicació, feien que no estiguessin identificades pràcticament enlloc. Però això està a punt de canviar gràcies a un nou projecte que està duent a terme l’Ajuntament de Mataró.

El Divendres 16 d’Abril es va instal·lar una placa que identificava l’obra “Ligero de equipaje”, l’escultura de Pepe Novelles en homenatge a Antonio Machado, que es troba a la Rotonda de la ronda del Dr. J. Ferran i el c. Torrent de la Pólvora. A partir d’ara, plaques informatives com aquesta o com la que identifica a la “Silla del alcalde’’, a la Riera, s’aniran instal·lant al voltant de les diferents escultures de la ciutat de Mataró, com a part d’un projecte que té l’objectiu de millorar la informació sobre les escultures públiques de la ciutat, potenciant així el patrimoni cultural de Mataró i donant valor als artistes que les han creat.  

Qué son y quien ha hecho las esculturas públicas de Mataró?
escultura Ligero de equipaje

Però les plaques no són l’única part d’aquest projecte. L’ajuntament de Mataró ha obert un apartat a la web de culturamataró.cat que servirà per ampliar la documentació de totes aquestes escultures públiques. En aquesta pàgina hi ha imatges de les escultures, l’autor, l’any que es van fer i informació sobre l’escultura i l’autor. En aquest apartat obert també hi ha un plànol amb la ubicació de totes les escultures, exemples d’escultures desaparegudes… 

La col·locació de la placa
Imatge de l’acte de col·locació de la placa informativa de “Ligero d’equipaje”

A continuació us posarem alguns exemples d’escultures i informació d’aquestes estàtues que podreu trobar si visiteu la pàgina web anteriorment mencionada.  

El Negrito:  

Monuments Commemoratius de Catalunya - Secció històrico-arqueològica -  Institut d'Estudis Catalans

Autor: desconegut  

Data: últim quart del segle XIX- Reproducció: 1988 

Tipus: escultura  

Material: bronze 

El Negrito és una figura de bronze policromat que representa a un jove negre vestit amb una camisa de color cru, pantalons verds i espardenyes, que sosté amb les mans un barret de palla i una gàbia de grills. L’escultura forma part del brollador situat davant de la Casa del Negrito del Parc Central.  

L’escultura és la rèplica d’una original de terracota de finals del segle XIX, que es conserva al Museu de Mataró. Coneguda popularment amb el nom de: “Negrito del parc”, la figura va ser erigida en record de l’època d’intercanvis comercials entre Catalunya i les colònies espanyoles a Amèrica, concretament entre Mataró i la colònia de Cuba.   

L’any 1988 l’escultura original va ser substituïda per una reproducció feta per Josep Garrido i Salazar. Posteriorment es va reformar el brollador i es va fer una nova rèplica de l’escultura, aquesta vegada en bronze, per tal d’assegurar-ne una millor conservació. 

Mataró:  

Escultura Mataró en Mataró: 1 opiniones y 9 fotos

Autor: Manuel Cusachs i Xivillé  

Any: 1991   

Tipus: Escultura   

Material: Bronze i pedra (granit) 

Mataró és una escultura de bronze que representa una figura femenina que camina amb els braços estesos de cara al vent. En una mà sosté una mata i en l’altra, una bandera. La figura està situada damunt d’un pedestal de granit amb incisions i marques verticals i amb la inscripció d’un fragment del poema Mataró, del poeta mataroní Josep Punsola i Vallespí: “Si vas néixer de la mar com la petxina, et voldria de la mar, com vela blanca…”. 

L’escultura és una representació de la ciutat de Mataró, representada per una noia que s’alça amb una bandera i una mata a les mans, símbol de Mataró. 

L’any 1991 la desapareguda Caixa d’Estalvis Laietana va encarregar la realització d’aquesta escultura a l’artista Manuel Cusachs i Xivillé i en va fer donació a la ciutat.  

Laia l’Arquera: 

Laia l'arquera - Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Autor: Josep M. Rovira i Brull  

Any: 1998   

Tipus: Escultura  

Material: Ferro corten 

Laia l’Arquera és una figura femenina de ferro de dimensions monumentals que representa a una dona del poble iber dels laietans. La figura està representada dempeus subjectant un arc amb un braç i, amb l’altre, fent el gest de tensar la corda. L’escultura està orientada cap a la muntanya de Burriac, indret on es troben les restes del poblat ibèric de Burriac. L’escultura està inspirada en les representacions femenines de les pintures rupestres de l’art prehistòric llevantí.  

L’obra fa referència a l’origen de la ciutat de Mataró, que es troba en el poblat de la tribu ibera dels laietans de Burriac (Cabrera de Mar). Entre els segles IV i III aC el poblat ibèric del mateix nom va exercir com a capital política, administrativa i econòmica d’un extens territori, la Laietana, que abastava les actuals comarques del Maresme, Barcelonès, Baix Llobregat, Vallès Oriental i Vallès Occidental. La ciutat ibera va ser abandonada al segle I aC i la seva població es va desplaçar a la ciutat romana de Cabrera de Mar, anomenada Ilturo i, posteriorment, a la nova ciutat romana d’Iluro, l’actual Mataró.  

El títol de l’escultura, Laia, fa referència als laietans. Segons el seu autor, Rovira i Brull, l’escultura representa la unió de l’home amb la terra de les cultures prehistòriques. La Laia simbolitza la natura fèrtil i la fecunditat i representa una deessa mare capaç de defensar i garantir la pervivència de la tribu. 

L’esperit de Figuera Major: 

Escultures Públiques de Mataró: 40. L'ESPERIT DE FIGUERA MAJOR

Autor: Manuel Cusachs i Xivillé   

Any: 1992  

Tipus: Escultura    

Material: Bronze i fer 

L’esperit de Figuera Major és una representació d’una figura femenina feta amb peces de ferro torçades i doblegades, que creen línies ondulants i generen un joc entre el buit i el ple. El pit té un caràcter realista que es contraposa a l’abstracció de la resta de la figura. L’escultura de la dona està pintada de color blau, en referència al color de l’aigua.  

A sota de la figura femenina, una tira de ferro pintat de color negre s’aixeca del paviment dibuixant una corba que simbolitza l’horitzó. A cada costat s’alcen dues estructures, les línies de les quals representen la forma de dos arbres, el garrofer i la figuera, pintats de color gris.  

L’escultura forma part d’un brollador, format per una plataforma circular d’obra vista i cinc basses rectangulars que segueixen el desnivell del carrer.   

El títol de l’escultura fa referència a l’antic torrent de la Figuera Major, que discorria per la zona de Vista Alegre envoltat de camps de vinyes i garrofers.  

Part dels ferros retorçats que componen l’escultura van ser recuperats del mar, d’antics raïls que havien servit per a varar embarcacions. 

close

El més recent