Rosa Roca: La idea de fer el llibre va estar motivada per un munt de “vides” increïbles que m’envoltaven

26 views

Entrevistem a l’escriptora Rosa Roca que va escriure el llibre Muntanyes Russes

Què et va inspirar a escriure aquest llibre? En què et vas basar?

El que em va fer decidir a escriure la novel·la va ser una situació molt especial. Un dia, a l’hora del pati estàvem uns quants alumnes i jo parlant a la classe, distesament. La conversa va anar portant a les confidències, i una de molt impactant d’una de les alumnes em va colpir tant que vaig dir-me: això s’ha d’explicar, he de novel·lar aquestes experiències. I vaig començar la història, basant-me, doncs, en alumnes meus.


D’on vas treure els noms dels protagonistes?

Volia que fossin noms ben representatius de cada un dels països originaris dels protagonistes: Catalunya, Marroc i Rússia. Núria és un nom català que m’agrada molt, Fàtima és un nom molt bonic marroquí i per a un noi rus, quin nom millor que Dimitri?


De qui va ser la idea de fer el llibre?

Com he explicat abans, la idea va estar motivada per un munt de “vides” increïbles que m’envoltaven.


La Història està basada en fets reals?

Sí, la major part sí. Però després del plantejament, els personatges van cobrar vida pròpia i podria dir que hi ha tant de basat en fets reals com de ficció. També hi ha algun personatge inspirat en la ficció, per exemple, la Margot, la senyora gran i entranyable companya d’habitació d’hospital del pare de la Núria està inspirada en la protagonista de la pel·lícula “Tomàquets verds fregits”.


Aquest llibre ha tingut molt d’èxit o poc? I per què?

El llibre ha superat les meves expectatives. Ha agradat molt als joves i no tan joves que l’han llegit. Comparat amb un “best seller” d’una gran editorial és clar que no. Però en el seu nivell, n’estic molt satisfeta. Molts adolescents l’han llegit i els ha agradat.


Quants llibres has venut fins ara?

No us ho sabria dir, no en porto el compte total. Però se n’han fet sis edicions, cosa que no està gens malament. Les tirades de cada edició són d’uns 200 exemplars.


Quin és el preu del llibre?

El preu, la sinopsi i altres informacions del llibre les trobareu a la web de Voliana edicions, www.voliana.cat dins la col·lecció Voliana joves.

Qui va ser el dissenyador de la portada del llibre?

La idea de posar-hi una imatge simbòlica de cadascun dels tres protagonistes principals va ser de l’editor, en Jordi Solé i Camardons, i la va encarregar al dissenyador de l’editorial. Normalment les portades són cosa de les editorials.

Quin percentatge t’emportes tu del que val el llibre?

Un 10%.

Quin dia vas treure el teu llibre?

Doncs no ho recordo. El que sí que recordo és la primera presentació que se’n va fer, a la llibreria Abacus de Mataró. Va ser memorable, amb alumnes que hi van venir i van llegir-ne fragments.

Quin dia vas començar a escriure el teu llibre?

Tampoc és una data que recordi especialment. Una novel·la comporta un procés llarg de maduració, de plantejament de la història, de pensar els protagonistes, la trama, on passa l’acció… Quan et poses a escriure-la ja fa temps que hi dónes voltes i que has escrit munts de notes. I un bon dia dius: avui és el dia, som-hi. I a partir d’aquí cada vespre, després de la feina i de la família, teclejar fins que se’t tanquen les parpelles. És una experiència intensa, que et fa entrar en un altre món i en un estat especial, l’estat creatiu.

close

El més recent