Una evolució tecnològica de les impressores 3D convencionals
Firmat per Oussama Azouzi
Marta Serra Mir és professora de Biologia i Geologia per nois i noies de secundària. Parlem amb ella sobre la bioimpressió 3D, una evolució tecnològica de les impressores 3D convencionals, que té com a finalitat ser una eina medicinal que ajudi a millorar les condicions de vida. Això és possible a través d’una forma d’impressió que aconsegueix construir estructures biològiques, a partir d’uns materials anomenats biotintes, les quals estan fabricades a partir de cèl·lules mares per evitar una possible resposta negativa per part del pacient.
Què opines sobre l’avenç tecnològic?
Hi estic totalment d’acord, perquè ens facilita i ens millora la qualitat de vida i ens permet accedir a recursos mèdics que abans eren impensables, però, sempre que es faci amb valors èticament correctes, i que no afecti les persones ni al personal laboral ni porti problemes de diferència, perquè sinó sí que seria un problema molt greu i molt injust.
Què opines sobre la bioimpressió?
La bioimpressió, permet produir teixits humans perfectament compatibles amb persones que necessiten aquell teixit amb la qual cosa no caldrà dependre d’altres persones per fer els trasplantaments i s’evitaria, en principi, el rebuig del cos cap al teixit trasplantat, ja que estaria fet de les teves pròpies cèl·lules.
Estàs d’acord amb utilitzar aquest mètode per la medicina?
Sí, totalment d’acord, sempre que siguin òrgans o teixits, que no arribi mai a la intenció a imprimir alguna cosa més enllà del necessari, ja que altres temes més delicats com la clonació, no seria moralment adequat.
Creus que en un futur podria ser una eina fonamental?
Jo no crec que sigui important, perquè de tota manera, acabarem morint, però sí que pot millorar molt la qualitat de vida i pot facilitar molt la recuperació de les persones afectades per alguna malaltia que requereixi un trasplantament. L’home mai podrà ser tan llest com la natura, i la natura, de tant en tant, actua segons les seves regles i nosaltres no som més que una espècie qualsevol, que viu segons el que dicta la natura, això ho hem de tenir molt clar.

Llicenciada en farmàcia
La Mireia Castellà és llicenciada en Farmàcia i farmacèutica, titular de la Farmàcia Montaner Picart.
Què opines sobre aquest avenç tecnològic?
Jo crec que qualsevol avenç que pugui millorar el tractament dels pacients, i per tant, la qualitat de vida de les persones, ajudant a la seva salut i a la seva recuperació, té un impacte molt positiu en
la medicina. Personalment, em sembla increïble com hi han avançat tant els tractaments, mètodes, teràpies i procediments medicinals en tan poc temps, encara que moltes de les noves innovacions que s’estan proposant actualment estan en fase d’experimentació, es pot veure que seran molt beneficioses, que ens facilitaran els processos, i, que tenen un futur brillant.
Estàs d’acord amb utilitzar aquest tipus de tecnologia en la medicina?
Estic d’acord sempre que s’utilitzin d’una manera responsable amb mesura, perquè la veritat és que hi ha un munt de coses positives sobre aquests avenços, com per exemple la producció automatitzada de la quantitat de teixits necessitada per reemplaçar els que estan fets malbé o cremats, també, he vist que no es necessitaria treure la pell d’un lloc per posar-la en un altre, sinó que només amb una petita quantitat de teixit es pot fer el que es necessita.
Creus que en un futur s’aconseguirà fer trasplantaments d’òrgans artificials?
Crec que serà possible d’aquí a pocs anys, ja que cada cop, els avenços medicinals van cada vegada més ràpid. Cada dia sorgeixen noves idees i projectes. La producció del teixits artificials ha tingut un impacte molt gran, ja que són pràcticament iguals als dels èssers humans, i podrien ser un recurs quirúrgic molt important que segur que s’utilitzaria.
A més a més, he sentit que aquest procediment de bioimpressió no necessita experimentació animal, la qual cosa és molt positiva per contribuir a erradicar el maltractament cap als animals, i deixar de fer-los servir com a simples objectes amb els quals podem fer el que volem, només pel nostre benefici.