Bloqueig econòmic: pot tendir Rússia a l’autarquia?

Com ha afectat la guerra entre Ucraïna i Rússia a l’economia russa? El ruble desapareixerà?

Firmat per Anna Suñé, María Aguilar i Aleix Diaz Esparrell

Des que va començar el conflicte bèl·lic entre Rússia i Ucraïna, molts països i amb ells, empreses importants o marques, han decidit donar suport a Ucraïna, sumant-se així al boicot econòmic que es va proposar.


Ara ja fa més d’un mes Rússia va començar un atac contra Ucraïna per recuperar el territori de la República. El ministre d’Economia francès va dir que hi hauria una guerra econòmica i financera. A causa de la invasió militar el 15 de març del 2022, la Unió Europea va imposar sancions econòmiques a Rússia. El ruble ara mateix ha baixat un 30% el que significa que va situar la taxa de canvi a 107,48 dòlars per ruble, els Estats Units i la Unió Europea ha bloquejat les reserves internacionals del Banc Central Rus. També han decidit no comprar els productes provinents de Rússia. Un d’aquests exemples és el petroli, aquesta és una de les causes de la pujada i del seu preu, ja que ara mateix el litre està al voltant dels 2 euros. Això ho anomenem “sanció econòmica” i és una manera de fer pressió per veure si s’aconsegueix que Rússia deixi d’atacar Ucraïna, deixant-los sense gairebé recursos, i, per tant, que deixin de morir civils innocents per aquest motiu.

Ver las imágenes de origen
Putin

Moltes grans empreses per donar suport d’Ucraïna han marxat i han abandonat tot el que tenien en Rússia provisionalment, incloent-hi la Mastercard, American Express i Visa, això ha provocat que els ciutadans i ciutadanes de Rússia no puguin utilitzar aquest tipus de pagament i han duplicat els interessos fins a un 20%. Altres empreses reconegudes mundialment que han marxat han sigut McDonald’s, Tous, Coca-Cola, Disney, Apple, entre moltes altres més. Aquestes grans empreses encara paguen als seus treballadors, però potser arribarà un punt on no podrà ser sostenible. És una mena de manera de fer pressió per veure si Putin decideix cedir i no atacar més, per tant, que no morin més civils innocents.

Ver las imágenes de origen
Inditex tancat

En el cas dels esports, la FIFA i la UEFA han decidit expulsar a Rússia de les competicions internacionals, no podrà participar en el Mundial i no podran retrobar-se internacionalment en el país en el qual governa Vladímir Putin, veient l’agressió cap a Ucraïna. No només l’esport del futbol ha aïllat a Rússia sinó que també els han sancionat la Federació Internacional de Judo, els jugadors russos han sigut expulsats de la Copa Davis, la FIA ha cancel·lat el GP de Rússia, l’Eurolliga, tal com han fet la FIFA i la UEFA, ha expulsat els equips de bàsquet russos i molts altres casos en esports externs han recolzat al país de Volodímir Zelenski.

Realment a Rússia això li afecta?

Rússia és un dels països amb més poder mundial actualment, juntament amb Xina Estats Units. Xina ha fet condemnes molt tímides a la invasió russa. Estats Units s’ha posicionat clarament en contra en una polaritat Rússia-EEUU que recorda a la època de la Guerra Freda. Realment aquests canvis els estan afectant, però no gaire, ells tenen un sistema que podria tendir en un moment donat d’autarquia, això vol dir que es poden abastir ells sols, ja que tenen un tant per cent considerable del seu PIB en els sectors primaris i secundaris. Tot i que el seu Pib del sector primari és aproximadament un 5%, té poder de producció ja que ha protegit el sector secundari i controla una de les matèries primeres més importants per Europa, el gas.

A més a més té un soci proper i amb una gran capacitat productiva: Xina. Putin no està tan sol com sembla.

Què passaria si es fes un bloqueig econòmic a Espanya?

Si aquest bloqueig es fes a un altre país, com per exemple Espanya, no tindríem més remei que cedir per la necessitat de matèria primera provinent d’altres països i després del procés de deslocalització del segle XX expulsant tota la indústria la nostra capacitat productiva i d’auto abastiment és pràcticament nul·la. Un bon exemple d’això va succeir durant el confinament i la pandèmia, quan vam necessitar mascaretes que es van haver de portar d’altres parts del món.

Rússia