//

Com ens arriben les notícies des de les xarxes socials?

La majoria d’adolescents no acostumem a mirar les notícies, però llavors, com ens adonem del que passa al nostre voltant? Donem per fet que les informacions que rebem són certes? Avui a Som Cor Report us ho expliquem!

Firmat per Anna Suñé

Bé, molts de nosaltres utilitzem xarxes com Instagram, TikTok, Twitter… Podem passar hores i hores mirant una pantalla, tant, que la mitja d’hores dels 11 als 17 anys és de 1058 hores a l’any. En aquest temps rebem molta informació, de molts tipus, però d’aquesta només en recordem una petita part.

Les xarxes socials poden estar molt bé si se’n fa un bon ús, en canvi, si se’n fa mal ús, pots acabar passant per situacions desagradables.

La informació ens pot arribar de moltes maneres, tant per font dels nostres amics com si la veiem nosaltres. En el cas de TikTok, podem rebre informació ja sigui per l’apartat “Para ti”. També ens podem informar amb les publicacions de la gent que seguim, si ens l’envien, ens hi etiqueten els nostres coneguts o a l’apartat de la lupa on podem trobar vídeos sobre diversos temes. TikTok és una xarxa que funciona mitjançant vídeos.

Instagram n’és un altre exemple, podem trobar informació a la pantalla principal, on surten les publicacions de la gent a la qual seguim, a les històries, a l’apartat de la lupa, podem rebre informació sobre productes per comprar a l’apartat de compres, podem ser etiquetats per altres usuaris, o ens ho poden enviar a través del xat d’aquesta xarxa. Hi pots publicar tant vídeos com fotos.

Twitter és menys utilitzat actualment pels joves, però també pot ser una font d’informació. Twitter també disposa de missatges directes i es fa servir mitjançant “tweets” que, a diferència que a les anteriors, es publica en textos, els hi pots afegir imatges, però és menys habitual. A la pantalla principal apareixen un munt de tweets sobre els temes que segueixes i relacionats amb la gent que segueixes, després hi ha una lupa, allà és on surten la majoria de les notícies, hi ha la secció “Para ti”, on surten notícies que et poden interessar, hi ha l’apartat de tendències, notícies, COVID-19, esports, entreteniment…

 Què són els “Fake news”?

Les fake news són continguts falsos difosos per les xarxes socials que tenen per objectiu la desinformació de la població, amb finalitats econòmiques, socials o polítiques.
S’ha de ser molt crític amb la informació que es troba en les xarxes i es converteix en necessari contrastar la informació, als diaris nacionals, internacionals o regionals, per saber si son noticies certes o falses, el que anomenem “fake news”.
Hi ha empreses que van pactar amb Mark Zuckerberg fundador de Facebook dedicar-se a parar la difusió de “Fake News” a les xarxes que Facebook/Meta gestiona. 

Quin es el futur de les xarxes socials ?

Des del punt de vista de cinc adolescents creiem que les xarxes socials són mitjans molt útils per informar-nos, ja que molts de nosaltres ja quasi no viem els telenotícies i optem més per YouTube, TikTok, Instagram, Twitter, WhatsApp…, ja que és més entretingut i divertit.

Tot i que la majoria de publicacions d’aquestes aplicacions no tenen res a veure amb les notícies, si passen esdeveniments importants, ja siguin nacionals com internacionals sortiran en aquestes xarxes, i serà l’única cosa que es parlarà durant un parell de dies. 

Els aspectes negatius de les xarxes són: s'està deixant de llegir els diaris, les publicacions no tenen cap mena de control, ja que no estan passats per cap filtre, s'està deixant de veure els telenotícies i tot això provoca que la gent sigui molt més fàcil de manipular.

Llavors, partint de la informació anterior, podem arribar a la conclusió de què als adolescents ens arriba molta informació, tant certa com falsa, més o menys important, i això ens fa haver de classificar-la. En sabem prou?

Quan ens apareix una notícia primer, mirem si ens interessa, per exemple, un adolescent està veient Instagram i li apareix que el president ha anat a dinar amb la seva família, com no li interessa passa de llarg. Però i si li apareix que eliminaran WhatsApp, per exemple, en alguns dispositius? Com això sí que és del seu interès ho va a buscar a una font més fiable, ja sigui buscant-ho a internet, buscant més informació, buscant a algú que desmenteixi la notícia o preguntant a algú que entengui del tema. Per tant el problema és que en el fons fa un estudi i ens ofereix només allò que ens interessa i això ens aïlla.

Redactor junior

close