Entrevistem a l'alcalde de Mataró David Bote

David Bote: “L’alcalde és molt més que les sigles d’un partit, representa els que l’han votat i els que no”

El passat 22 de febrer les periodistes de Som Cor Report i sis revistes digitals més de Mataró van fer un entrevista coral a l’alcalde de la ciutat, David Bote

Èlia Guisasola i Carla Codola

L’entrevista es va dividir en els següents apartats:

  • Personals
  • Sostenibilitat
  • Mobilitat
  • Joves
  • Seguretat
  • Educació
  • Millores generals per a tota la ciutat

Personals

En primer lloc, quina feina fa un alcalde? En què consisteix?

L’alcalde té tres funcions principals: la primera, és un òrgan de govern, què vol dir, quan vosaltres mireu el parlament o el congrés dels diputats, és un estament que el que fa és fer noves lleis,  però no decideix.  L’alcalde la junta de govern i el ple de l’ajuntament de Mataró, sí que decideixen poden adoptar acords que són accions concretes a fer. Per tant, o de manera directa o través d’alguns dels meus ajudants, els regidors de govern, que tenen delegades alguna de les tasques, podem executar i prendre algunes accions. La segona funció és representar Mataró, faig tasques de representar o l’ajuntament o la ciutat davant d’altres institucions o en altres òrgans de govern. I la tercera una tasca de relacions públiques com l’entrevista que estem fent ara, atendre ciutadans, assistir a actes, escoltar i explicar.

Quina és la principal proposta del PSC per la ciutat de Mataró?

Li hauríem de preguntar al PSC. És que hi ha una cosa molt important que és que l’alcalde sigui d’un partit no significa que sigui el president d’aquell partit. Jo soc del PSC m’estimo molt el meu partit i n’estic molt orgullós, però l’alcalde és molt més que les sigles d’un partit perquè l’alcalde representa els l’han votat i els que no, és el conjunt.

De fet, si tu mires la pàgina web de l’ajuntament pots trobar un document en el qual el govern explica que és el que volia fer perquè ja el vam publicar al 2019, quin és el pla de mandat del 2019 al 2023. Un cop guanyes les eleccions, fem públic el programa de mandat, el llistat de les accions que volem fer. I del teu programa electoral, el que tenen en compte és molt més que les idees d’un partit, perquè pots adoptar idees que hagi proposat un altre, o com és el cas del govern, que està composat per dos partits.

A l’inici del mandat vam penjar aquest document on diu per a què volem treballar, i ara, els ciutadans i ciutadanes poden accedir i veure la valoració feta per nosaltres, de com han anat evolucionant els projectes proposats. No és això el que volies saber?

No, volia saber si teniu alguna proposta nova per la propera reelecció.

La primícia, no? Vens a buscar el programa que presentarem d’aquí tres setmanes…

Jo tinc un esquema al cap que és molt senzill. Vivim en un moment molt complex i davant d’aquest, penso que aquesta ciutat i qualsevol necessita: la primera, ordre i la segona, un horitzó clar cap al qual caminar.

Ordre, què vol dir, doncs no deixar que tot evolucioni “a lliure albir” perquè és un moments molt convuls, després de la pandèmia hi ha gent que encara està esverada… Tenir-ho tot preparat, una bona actitud i després, saber cap a on anar. Dins de l’ordre, posem molt èmfasi en la seguretat, la neteja, la cartera de serveis… Per l’última, tenim nous equipaments, noves millores… Tot allò que ajudi a que com a comunitat ens mantenim tots a la una amb una certa identitat i avançant en una única direcció. I en la cartera de futur, de rumb o d’horitzó, doncs nosaltres mantindrem la nostra proposta per l’economia de les cures, per a que la salut sigui molt clau per al futur de la ciutat, per l’economia circular, en farem una en l’àmbit d’ecosistemes de l’aprenentatge, ciutat del coneixement… Tot perquè la ciutat tingui no només una manera de guanyar-se la vida sinó que al mateix temps donem resposta als repotes que com a societat tenim.

Sostenibilitat

Hi ha hagut una bona resposta de les brosses mòbils?

Sí, té una taxa de valoració molt alta. El resultat és bo, hem millorat molt.

Tots sabem que al Maresme no plou gaire i el canvi climàtic és un problema actual. Quines són les propostes que presenta Mataró per combatre l’emergència climàtica? Els estius són cada vegada més calorosos, hi ha previst plantar més arbres?

A més curt termini tenim dues iniciatives en la línia del que demanes. La primera, ens hem presentat a un projecte europeu de 5 milions d’euros, el qual l’ajuntament n’hauria d’aportar un, una subvenció de 4 milions d’euros aproximadament. Per a renaturalitzar la riera de Sant Simó, alguns dels parcs i alguns dels vials de la ciutat. Renaturalitzar és que el verd guanyi posicions, principalment més algues, eliminar els paviments que fan que el terra no sigui  permeable a la pluja. La segona, en els pressupostos participatius de 2023 la ciutadania que ha participat en la votació ha decidit que dediquem 75000 euros en fer refugis climàtics a la nostra ciutat. Ja estem triant escoles en les quals invertirem aquests diners per adequar els patis exteriors, en les circumstàncies del canvi climàtic. Una de les accions serà tot el tema de renaturalitzar, l’aposta per la sostenibilitat… Dedicarem els nostres esforços en tot això.

Joves

Quin ha estat el motiu del canvi de litúrgia d’una tradició tan important com la d’en Pellofa, i per què no s’ha tingut en compte l’opinió dels ciutadans? I per què, en lloc de treure activitats del Carnestoltes, no s’ha pensat a fer-les més apropiades, sense eliminar-les?

De quina manera té en compte l’oci dels joves i adolescents? Al centre de la ciutat no hi ha oci per gent d’aquesta edat, i tot el que podem trobar se situa, majoritàriament, al centre comercial. Creu que es podria establir un espai pels joves al centre?

Farem una gran obra, gairebé 2 milions d’euros en fer un espai de referència per a tots els joves a l’antic casal de joves, a la plaça Espanya. Posarem temes d’oci, orientació laboral… Farem un centre de referència per a tots els joves, no hem començat ja perquè hem tingut un problema administratiu amb un paper que ha costat molt d’aconseguir, ho teníem tot preparat, però no podíem pel paper, i ara ja ho tenim i ja començarem en breu.

En un futur pròxim, hi haurà prou feines per als joves de la ciutat? Creus que hi ha prou sortides laborals a Mataró? On podrem anar a buscar feina?

Sí, penso que sí, el tema és, en quin sector, perquè en funció de en quin vulguis treballar hi haurà feina aquí o allà. L’obligació de l’administració és generar les millors condicions possibles perquè hi hagi activitats que donin feina a gent. Nosaltres hem apostat per l’economia circular, per l’economia de les cures, per una part industrial com el tèxtil, el TecnoCampus té més de cent empreses instal·lades, el sector serveis és un dels motors principals de la nostra ciutat… Amb tot això feina hi haurà, quanta i com, escara hi ha moltes incerteses però jo crec que n’hi ha. El més important és que  aconseguim que a la ciutat, cada persona que vulgui actualitzar les seves capacitats i habilitats trobi un lloc on fer-ho. Això també ajudarà a que molta gent pugui reciclar-se. Per exemple, has treballat trenta anys en un banc i el banc acomiada a molta gent. Puc aprendre alguna cosa nova de les necessitats que genera el nou mercat de treball? Tu has de decidir si vols o no vols i has de trobar l’ajuda corresponent. No m’escapo de dir: primer, depenent també de les persones, que això no ho diem molt, però cadascú s’ho ha de curar, i segon, sempre els hi dic als meus alumnes, el que és bo i fa bé les coses sempre troba feina, òbviament hi ha una possibilitat molt petita de que no però generalment no.