La Marta Rocamora, una integrant de la colla les Diablesses gaudint de l'emoció i adrenalina que desprèn formar part de les Diablesses
/

El foc que il·lumina Mataró

Les Diablesses, la primera colla mataronina formada per dones neix a Les Santes de l’any 1985

Sara Velasco, Sounkoung Keita, Nahia Pantoja, Ingrid Sánchez

La Marta Rocamora, integrant de la colla de les Diablesses, ens ha ajudat a informar-nos sobre aquest tema.

La Marta Rocamora forma part de les diablesses des de fa anys, ens explica que les Diablesses de Mataró són una colla de dimonis formada exclusivament per dones. Van néixer a Les Santes de 1985, amb la voluntat de reivindicar la figura femenina en l’àmbit festiu.

Les Diablesses estan formades per dues colles diferents que acostumen a sortir juntes gairebé sempre. Aquest grup de dones, que porten el foc, donen nom a la Comparsa i els Tabalers do Maresme són el grup de músics que les acompanya.

QUIN ÉS EL SEU ORIGEN?

El seu origen inicia l’any 1985 quan en l’acte de la Criada de Festa Major apareixen les Diablesses acompanyades de la Momaroteta, Momarota, la Família Roba Faves, els Nans i la banda Gaianes. 

Les colles populars del país estaven fonamentalment integrades per homes: Castellers, Diables, Gegants, Bastons, Dracs i Vibres.

COM VAN VESTIDES?

El vestuari de les Diablesses consta per una casaca negra amb caputxa que porta dues banyes de color vermell, una capa negra, un pantaló de cotó vermell i unes botes vermelles. Tota aquesta roba porta un tractament especial, perquè sigui ignífuga. Aquesta roba és creada per Artesania Dorada. Porten com complements uns guants per no cremar-se, unes ulleres de protecció i un saquet per la pirotècnia.

Els Tabalers porten: Una gorra amb visera, samarreta vermella, una casaca amb caputxa (pels actes de foc o per l’hivern) pantaló negre de cotó i unes botes vermelles.

Aquesta roba els hi dona l’Ajuntament quan formes part de la colla, i serà retornada quan deixis de formar part.

COM ÉS LA SEVA MÚSICA?

Els Tabalers són els que s’encarreguen de la música de les Diablesses. Aquesta colla està integrada per diversos instruments: el bombo, les pailes, el tabal, la caixa, l’esquellot i el xiulet. Els tocs propis d’aquesta colla són de caràcter festiu.

QUINS SÓN ELS SEUS BALLS?

No tenen un ball propi, en lloc d’això fan el Salt de les Diablesses, el seu “ball” tracta d’una gran encensa del petard de les seves maces. Mentre el petard és encès, acostumen a girar al voltant de la Forca grossa en sentit contrari a les agulles del rellotge. Una de les principals formacions és la sardana, que consisteix a fer una rotllana i girar subjectant les maces.

QUINES SÓN LES SEVES PIROTÈCNIES?

Tenen un petard propi, és la carretilla, aquesta pirotècnia la porten a la seva maça. Habitualment porten dues carretilles, però poden arribar a cremar des de tres fins a quatre petards a l’hora. En altres actes de foc i a La Dormida també arriben a cremar el titani. 

Tenen un acte propi, on són les encarregades d’obrir l’acte de foc més gran de Les Santes, La Nit Negra.

COM HI PUC FORMAR PART?

Per formar part d’aquest grup has de superar l’examen CRE, on aprens tota la seva reglamentària. Aquest examen no només serveix per entrar a la colla de les Diablesses, sinó també per entrar a qualsevol colla. Un cop hagis aprovat l’examen corregit per l’ajuntament, t’has d’apuntar a la llista d’espera que és renovada cada dos anys, i si no has entrat t’has de tornar a presentar. 

Pots demanar la baixa, aquesta dura un any i es pot allargar. Mentre estàs de baixa tornes a la llista d’espera col·locan-te la primera, així tindràs prioritat en entrar quan hi hagi una plaça lliure.