El pertorbador cas de Jack l’Esbudellador

Els assassins en sèrie provoquen una certa fascinació al públic, ja que són històries fora de les coses comunes semblant a una pel·lícula d’horror. Tant els casos com la història de les seves vides, provoquen molt impacte als aficionats del misteri com el cas del famós assassí; Jack l’Esbudellador.

Victor Rodriguez, Biel Batalla, Nezar Mghari, Adam El Gacham i Adam Koome


Casos:

Mapa dels llocs on es van trobar les víctimes

Jack l’Esbudellador, va tindre diverses víctimes, la primera d’elles, va ser en 1888 a Withchapel, un lloc on hi havia molta pobresa, el cadàver era d’una noia anomenada Mary Ann Nichols. Ella només va ser una de les cinc víctimes que van sofrir el mateix fatal destí. Des d’aquest moment Londres es va enfonsar en el terror i en un munt de teories del presumpte assassí. Es va jutjar a gent amb molt prestigi com Lewis Carroll (l’autor d’Alícia el país de les meravelles) o fins i tot a un pobre home que anava a treballar cada nit a Withchapel amb les seves eines del taller. Jack l’Esbudellador, va cometre quatre assassinats més, totes les seves víctimes, eren: prostitutes, èbries, ja que les condicions del barri en què elles vivien tenia pobresa extrema i nivells d’alcoholisme molt alt. Totes van acabar sent assassinades de la mateixa manera, quan els bars tancaven, quan elles estaven al carrer. Després de tot el que van ocasionar el seus casos, van interrogar a milers de persones.

Jack l’Esbudellador no només matava a les seves víctimes, també les esquarterava , els tallava les galtes de les prostitutes, obria el seu abdomen. En la majoria dels seus casos extirpava els seus òrgans, en una d’aquestes ocasions va aprofitar per emportar-se un ronyó. Segons un metge forense que havia portat casos, deia que acostumava a agafar els òrgans que arrencava i posar-los en altres parts del cos. Per exemple; arrancava els ronyons i els ficava aquests en la boca. Més endavant quan la gent ja estava més calmada, van anunciar a través de les notícies, que Jack havia enviat el que es podria considerar la seva última pista i més directa; enviar el ronyó que havia extret prèviament de la víctima acompanyat d’una carta.

Recursos d’investigació de la policia al segle XIX 

Forenses investigant el cos d’una víctima

Al segle XIX, s’utilitzaven mètodes d’investigació no gaire fiables, que es basaven en anar casa per casa, buscant testimonis per a poder trobar el possible culpable. El material era analitzat pel personal forense, i quan s’identificaven als possibles culpables, la investigació anava més a fons. 

En el cas de Jack l’Esbudellador, la policia va arribar a interrogar a més de 2000 persones, i van considerar a 300 possibles culpables. Finalment, se’n van detenir a 80, però cap d’aquestes era realment culpable. 
 
La policia, desesperada per no trobar al culpable, va anant enviant detectius privats per investigar. Per una altra banda, la gent, desesperada de no trobar a l’assassí, van formar un grup anomenat «Comitè de Vigilància de Whitechapel», on la gent s’alternava per a poder vigilar el seu barri durant tota la nit per trobar possibles culpables. 

Sense resultats, finalment el govern sense saber que fer, va arribar a posar recompenses per informació. 

Rumors sobre la identitat de Jack l’Esbudellador

Pressumpte cara de Jack el Destripador

Un equip de científics, diuen que la identitat de Jack l’Esbudellador era Aaron Kosminski, un Barber polonès de vint-i-tres anys. Aquest era un dels sospitosos principals de la policia de l’any 1888, quan es van produir dels diversos crims de l’assassí.

Tota la informació que hem dit abans, suposadament, la van poder aconseguir els investigadors forenses, ja que segons ells, al costat del cadàver de Catherine Eddowes es va trobar mostres de semen i sang del presumpte assassí, els que els va permetre poder fer proves d’ADN.

De moment no són del tot definitius, perquè la informació no és exacte. Fa uns anys el mateix equip que va presentar fa dos anys les seves noves conclusions, va cometre un error de nomenclatura en l’anàlisi de la base de dades que es va utilitzar per a calcular una coincidència genètica entre l’ADN obtingut d’una de les víctimes i el d’un descendent de Kosminski.

Pel·lícules, curtmetratges i llibres


Des del coneixement del cas de Jack l’Esbudellador, s’han fet diverses pel·lícules, curtmetratges i llibres parlant dels assassinats que va cometre i la seva història.

Algunes d’aquestes són:

Publicada a l’any 2001, basada en la història de Jack l’Esbudellador i el còmic d’Alan Moore. Narra la història d’ell i dels seus pertorbats casos.


Altres pel·lícules basades en la història:

Publicada a l’any 1988

La pel·lícula Jack the Ripper va ser una pel·lícula feta en el regne unit l’any 1988, és considerada una de les pel·lícules millor documentades del cas de Jack l’Esbudellador. I pel fet de tindre d’actor a Michael Caine aquesta pel·lícula va ser molt valorada positivament pels crítics.

Han fet Curtmetratges com:

Publicada a l’any 2016

“Creatures of Whitechapel” és uns dels curtmetratges més recents, fet l’any 2016 als Estats Units. Aquest combina dues de les figures més representatives del terror Jack l’Esbudellador i Dr. Frankenstein.

També han publicat llibres com:

Publicat al 2015

Segons molts crítics és uns dels llibres de criminologia més bons de la dècada amb una puntuació mitjana de 9,5/10 publicada l’any 2015 en Espanya feta per l’escriptor i advocat Uruguai Gabriel Pombo.