Gravar un programa no és tan fàcil…

El darrer divendres d’abril vam gravar el primer pilot del programa de “La Quedava” a TV Mataró

Èlia Guisasola i Carla Codola

Gràcies a una sortida organitzada per Junior Report sis escoles i instituts de Mataró que participen en el projecte de Revistes Escolar Digital vam poder veure i rebre una molt bona explicació sobre totes les instal·lacions de Mataró Audiovisuals i després gravar tot un programa!

Ruta per TV Mataró

Un cop vam arribar ens van fer una visita per totes les instal·lacions de TV Mataró.

Abans de començar ens van explicar la història de TV Mataró, com va sorgir la idea de crear una cadena local, com era al principi, en què s’ha acabat convertint, a on podem veure els programes, quins programes fan…

Seguidament, ens vam endinsar en les instal·lacions. Vàrem començar per visitar la redacció, on es redacten totes les notícies del dia i s’organitzen en un calendari, ens van dir, però que aquest horari no era fixe, si algun dia hi havia una notícia d’última hora i l’havien de cobrir canviaven l’horari. També ens van explicar que en aquesta secció hi ha alguns equips de periodistes que marxen fora de les instal·lacions per cobrir esdeveniments que més tard convertiran en un article, peça per ràdio… Per poder informar els espectadors.

Després vam anar a l’àrea administrativa, on dues noies s’encarregaven de portar la comptabilitat, de trucar a tothom que volien entrevistar i organitzar-ho… Al costat d’aquesta àrea es trobava l’equip de publicitat, encarregats de fer publicitat per la seva pròpia cadena i intentar que altres llocs els publicitin Un cop vist tot això vàrem entrar en una sala plena de cintes de vídeo amb les primeres gravacions i els primers programes que es van emetre a TV Mataró.

A continuació vàrem baixar al pis de baix on es trobaven tots els estudis de ràdio, ben equipats amb micròfons, àrees tècniques des d’on es pugui controlar el so… I inclús en un estudi hi havia càmeres per poder emetre en format vídeo els programes.

Vam seguir per un passadís que ens portava cap a l’àrea de producció des d’on es connectaven, a través de micròfons i uns auriculars que portava la Maria Castanyer, presentadora del programa que veníem a gravar i editora de les revistes escolars, amb el plató on aniríem a gravar i donaven indicacions.

Finalment, vàrem baixar al plató on gravaríem, ens vam trobar amb la noia que entrevistaríem, la Llum i vam entrar al plató.

El programa

Abans de poder gravar el programa, ens vam dividir entre la taula del plató que sortiria al programa i les grades on faríem preguntes com a públic. A les quatre alumnes (un de cada escola o institut), a la Maria Castanyer que ens va presentar i a la Llum, l’entrevistada, les van microfonar amb aparells petits i que no es veiessin i als del públic ens hi van donar un micròfon gran. Mentre els que treballaven en el funcionament i el muntatge del programa preparaven tot el material, com les càmeres els focus… Els de plató feien proves de text i més endavant de so.

No va ser gens ràpid començar a gravar el programa, des que van microfonar i vam entrar al plató fins que vam gravar la introducció van passar més de tres quarts d’hora. Durant tot aquell temps vam aprendre que els presentadors tenen uns pedals a sota la taula des d’on controlen el prompte que els hi posa el text.

La gravació en si, tampoc va ser àgil, com que no era un programa en directe, si algú s’equivocava o havia fallat quelcom ho repetíem fins que quedava bé.

Quan vam acabar el programa, ens vam poder fer fotos amb la Llum, i fins i tot vam fer el bereal!

Va ser una experiència, especial, única i increïble i que esperem que puguem repetir, ja que aquest només va ser un programa pilot, si tot va bé està previst que l’any que ve es gravi un programa cada mes amb diferents entrevistats, i dirigit pels alumnes!