Hug Blanchar, la seva vida com a geòleg

L’Hug Blanchar i Roca, professor de 3r d’ESO B a l’escola Cor de Maria, també té una segona carrera dedicada a la geologia, i explica amb detall una mica més sobre la seva experiència des del punt de vista de geòleg

Firmada per Mariona Ferrer, Jana Moreno, Minata Sangaré i Oriol Altimira

  • Com i quan vas saber que et volies dedicar a la geologia?

Doncs, abans enlloc de 2n de batxillerat es feia un curs que es deia Cou, i allà vaig agafar una assignatura optativa que es deia geologia, que me la va donar un paleontòleg, que era el director de l’institut, i em va agradar moltíssim. Així doncs vaig canviar radicalment d’opinió, ja que jo fins a aquell moment volia ser cirurgià. I de fet només em vaig matricular a geologia, a l’Autònoma i a la Central, no vaig escollir cap opció més, no vaig estudiar res més.

  • Quin ha sigut el teu descobriment preferit que has fet durant tota la teva carrera fins ara?

Hi ha hagut dos descobriments molt xulos. Abans de ser professor vaig treballar per una petrolera fent mapes geològics pel Pirineu i em vaig trobar dues vegades unes restes fòssils molt xules, una era un fèmur de primat, dels primers primats que van aparèixer a la Península Ibèrica d’una datació d’uns 50 milions d’anys i també per la mateixa zona em vaig trobar una mandíbula de cocodril que estava molt ben conservada, i
també algunes restes de tortugues.

  • Ens podries explicar, també una mica les dificultats que has anat afrontant i com has pogut seguir avançant i millorant?

Bé, doncs a primer de carrera hi ha unes assignatures que són molts complicades i que suspèn molta gent, que són les dues assignatures de matemàtiques, les dues de física i les dues de química. Has de treballar molt per poder continuar i no suspendre perquè costen molt, i després durant la carrera també hi ha altres coses complicades com, per exemple, la micropaleontologia, que són matèries molt matematitzades i has de treballar bastant per poder-te-les treure.

  • Ens agradaria escoltar alguna anècdota que recordis com a geòleg o simplement si vols afegir alguna cosa més que et sembli interessant?

Jo tinc un bon record de quan estàvem estudiant el màster, que et deixaven sol en una zona del Pirineu o Cap de Creus o el que sigui, et donaven una parcel·la i havies d’estar allà 4 o 5 dies, fent mapes geològics, mesurant les zones datigràfiques i presentant informes geològics. Aleshores al vespre quedàvem 7 o 8 companys i ens ajuntàvem tots en una parcel·la i passàvem la nit junts, i aquests períodes de camp que estaves setmanes fora de casa els recordo com a experiències molt maques i molt formatives.

Redactor junior

close