/

Què va passar realment amb el macabre cas JonBenét Ramsey

Fa 26 anys del famós però terrible cas de JonBenét Ramsey, la petita reina de bellesa que van assassinar el Nadal de 1996

JonBenét Patricia Ramsey era una reina de bellesa infantil que va néixer a Geòrgia, Estats Units, un 6 d’agost de 1990. Quan només tenia un any es va traslladar amb la família (formada pel seu pare John Bennett Ramsey, la seva mare Patsy Ramsey i el seu germà gran Burke Ramsey) a Colorado. El seu nom és una combinació del nom del seu pare John Bennett.

(Família Ramsey - 1993)

JonBenét Ramsey era una reina de bellesa infantil que es va fer molt famosa per participar i guanyar molts concursos.

Als EUA, la tradició de concursos de bellesa és molt àmplia i JonBenét era una de les més famoses en aquella època, ja que va guanyar molts d’aquests concursos quan només tenia sis anys.

La seva mare també va ser molt coneguda en els àmbits de regnat, ja que el 1977 va guanyar el regnat de Miss West Virgínia, motiu pel qual va ficar a la seva filla en aquest món també.

El seu pare havia tingut un matrimoni anterior i tenia ja tres fills més amb una altra dona. Era un home de negocis i propietari d’una molt reconeguda companyia anomenada Access Graphics.

El matí del 26 de desembre del 1996 on la línia 911 dels EUA va rebre una trucada per part d’una mare on deia que s’havien robat i segrestat la seva filla.

(Trucada de Patsy Ramsey al 911 - 1996)

La trucada va ser realitzada per la mare de la nena, Patsy Ramsey. Es va aixecar a les 5:00 h i quan va llegir unes notes que havien deixat uns suposats segrestadors a les escales, el primer que va fer va ser trucar a uns amics perquè l’ajudessin a buscar la seva filla. Més tard, a les 5:52 h va fer la trucada al 911.

(Notes originals de rescat)
(Notes traduïdes al castellà)
Papers: Grand jury in 1999 sought to indict JonBenet Ramsey's parents | CNN

Sempre és important analitzar el que passa en les primeres 24 hores. La família Ramsey va assistir a la festa nadalenca d’uns amics la nit anterior. Quan van tornar a casa cap a les 21:00 h els germans Ramsey se’n van anar a dormir a les seves habitacions. Aquest moment va ser l’última vegada que van veure amb vida a JonBenét.

Els amics ja estaven a casa dels Ramsey quan la policia va arribar, cosa que va ser un error, perquè tot ADN o evidència que es podria haver trobat pot haver estat esborrada. Per això la detectiu Linda Arndt va demanar-li a John que tornés a revisar tota la casa.

Ell, tot i haver assegurat haver revisat diverses vegades per tota la casa va decidir revisar de nou acompanyat d’un amic seu. Només cinc minuts després d’estar mirant la casa, John es va dirigir directament al soterrani on va trobar el cos sense vida de JonBenét Ramsey.

(Retrat del cos sense vida de JonBenét Ramsey)

La nena es trobava a terra tapada amb una manta blanca. A més, estava estrangulada amb múltiples hematomes, una corda al voltant del seu coll i tenia una cinta adhesiva a la boca, una fractura al crani i hi havia indicis que podria haver tingut una agressió sexual.

Quan John va veure a la seva filla morta, la va agafar entre els braços i la va portar fins a la sala d’estar per després tornar-la al soterrani. En aquell moment es va iniciar la investigació del cas. Els investigadors van assegurar la casa, ja que tot va passar de ser un segrest a un assassinat. En la investigació va haver-hi molts inconsistents, però tot i això va haver-hi molts detalls importants que va ajudar a desenvolupar millor el cas.

Després de l’autòpsia de JonBenét se’n van especificar les causes de la seva mort.

 • Entre elles els investigadors es van adonar que la corda que tenia al voltant del seu coll va ser la primera causa de mort. Per estrangulament.
 • A més es van adonar que el seu crani tenia una fissura d’almenys 8 cm de llarg.
 • Es va descobrir que la fissura del crani va ser causada per un fort cop amb un objecte pesat.

És a dir, la primera causa de mort va ser asfíxia per estrangulament i trauma craniocerebral.

(Notes a la cuina dels Ramsey)
 • Els investigadors van trobar una finestra oberta i trencada que donava a l’exterior del soterrani.
 • A sota d’aquesta finestra, hi havia un maletí i allà es va crear la principal hipòtesi de qui realment podria haver entrat a la casa. Però aquesta versió va ser desmentida pel fet que a la finestra trencada hi havia una teranyina què estava intacta.
 • Si aquest segrestador hagués entrat per aquesta finestra, la teranyina s’hauria trencat. John Bennett va dir que aquella finestra l’havia trencat ell temps enrere i que mai l’havia arreglat. Respecte a la maleta, els Ramsey van dir que era on anaven a lliurar els diners als segrestadors.
 • Un altre motiu pels quals es va creure que el culpable era a casa, va ser perquè les notes no haguessin estat possible que les escriguessin en tan poc temps per la seva longitud, que era de dues pàgines i mitja.
 • A més, es va trobar el quadern d’on provenien els fulls, i el bolígraf que tot era propietat de la casa. Tot això a la cuina dels Ramsey.
 • Després de descartar la teoria anterior, van dir que possiblement algú va entrar per algun altre costat, però no es va trobar res fora de lloc.
(Finestra del soterrani de l'escena del crim)

Durant les investigacions es van fer teories i es van entrevistar moltes persones que consideraven sospitoses. No obstant això, les sospites principals per les notes de rescat van recaure a la família de JonBenét.

John Bennett: Va ser molt sospitós en el crim perquè la quantitat de diners què demanaven (118.000 dòlars) se semblava bastant a la quantitat que ell havia cobrat a la seva feina aquell any (118.110,50 dòlars). Això va fer pensar que probablement algú que coneixia molt bé a John Bennett podria haver estat involucrat. També va ser molt sospitós que hores després de trobar el cos de la seva filla, John va sol·licitar que el seu avió privat fos preparat per viatjar a Atlanta.

John Mark Karr: També va ser un dels principals sospitosos. Era un senyor que quan va tornar d’un viatge la policia el va raptar. De fet, va dir que va assassinar a JonBenét i què ell havia sigut l’autor de l’abús sexual perquè estava obsessionat amb ella en aquella època. Finalment, es va comprovar que l’ADN en les calcetes no era d’ell i no tenia res a veure amb el cas.

Patsy Ramsey: Va ser molt sospitosa perquè en l’anàlisi de cal·ligrafia va donar com a resultat què hi havia una gran probabilitat de què una dona hagués sigut l’autora de les cartes de rescat.

Els investigadors van fer una comparativa de cal·ligrafia als pares de la nena i en els resultats va donar negatiu en el cas de John i indefinida en el cas de Patsy.

Burke Ramsey: Segons les seves declaracions, ell estava dormint, inclús quan ja hi estaven els segrestadors a dins de la casa durant el suposat segrest. Llavors un dels detalls que va cridar l’atenció era d’un documental de la cadena CBS on asseguraven que durant la trucada al 911 s’escoltava una veu d’un nen just abans que la trucada es tallés.

(Investigació de documental "The Case of JonBenét Ramsey" - 2016)

El documental de la cadena CBS culpava al germà gran de JonBenét de la seva mort, a través de proves científiques i amb evidències reals d’aquella nit. Probablement, els pares van encobrir els fets, perquè el nen no fos judicialitzat.

El 1999 un jurat de Colorado va votar per posar càrrecs a tots dos pares per assassinat en primer grau i abús a un menor resultat de la seva mort. Però anys després es va descobrir que el fiscal Àlex Hunter els va treure els càrrecs per manca de proves. I el 2008 els pares van ser alliberats de culpa i van rebre disculpes de la fiscalia.

 • Una de les teories que es té sobre la seva mort recau en el pare. La nena s’havia trobat amb indicis d’abús i es va trobar un ADN desconegut a les seves calcetes. Es va dir que l’abús l’havia comès el segrestador, però després de descartar-se aquesta opció, el següent va ser el pare. Aparentment, John Bennett abusava sexualment de la seva filla i probablement mentre ella estava sent abusada, el pare accidentalment la va colpejar amb algun costat on se li va obrir el crani i va morir instantàniament.
 • Una altra teoria culpa a la mare de la nena. Potser en estar assajant per a un concurs i després de tanta exigència, la mare la va matar amb algun objecte i sense adonar-se’n la nena ja havia mort. A més l’FBI va anar a investigar amb uns especialistes de gestos per analitzar les expressions en les entrevistes de la família.
(Entrevista John Bennet i Patsy Ramsey, documental "The Case of JonBenét Ramsey")

A l’entrevista es veu a Patsy dient que no amb el cap quan John l’interromp per dir que si, cosa que vol dir que ella sap que no és veritat què algú ha segrestat a la seva filla.

 • Però a qui culpen de veritat és al germà gran que en aquell moment tenia nou anys. Burke era molt tímid i no li agradava socialitzar. Probablement, li tenia enveja a la seva germana petita, ja que tota l’atenció era cap a ella. En una ocasió quan JonBenét es va voler apropar a Burke per parlar-li, ell li va contestar amb agressivitat i en una altra, a JonBenét li van haver de reconstruir la cara per un cop amb un bat que li va fer en Burke.

Hores abans de l’assassinat la nena havia menjat pinya. Precisament, el plat preferit de Burke i de JonBenét era pinya amb llet. Ella se’n va anar a dormir i el seu germà va baixar a la cuina i Patsy li va preparar aquest plat. Segons els documentals JonBenét es va aixecar del llit i quan va anar a la cuina, li va agafar uns trossos de pinya al seu germà, fent que ell agafés una llanterna de la cuina i la matés obrint-li el crani.

Molta gent deia que era impossible què un nen de nou anys fos capaç d’obrir un crani, però va ser comprovat i efectivament, Burke si pot haver arribat a tenir la suficient força per obrir-li el cap a la seva germana.

(Documental "The Case of JonBenét Ramsey", demostració)

JonBenét tenia el seu cos dues marques en la part de les costelles fins a l’espatlla. Potser ella havia sigut controlada pel segrestador amb una arma d’electroxocs, per això ella no va cridar ni va demanar ajuda en cap moment. Però tot això va ser desmentit. Les marques no coincidien amb les màquines i si algú rep un electroxoc no queden aquests punts exactes sinó unes ratlles.

Les marques que la nena tenia eren d’unes vies de tren de joguina d’en Burke. Aquestes coincidien perfectament amb les marques que tenia JonBenét en el seu cos. Segurament les van utilitzar per moure a la nena sense tocar-la i per veure si estava viva o no.

La policia va fer diverses proves i van comprar calcetes noves per portar-les a un laboratori de proves d’ADN. La van fer amb un dels millors del món i van descobrir que les robes interiors sempre porten ADN de persones desconegudes, ja que a l’hora de realitzar aquestes calcetes i a l’hora d’empacar-les, els fabricants tenen contacte amb la roba i es queda l’ADN.

5na temporada de South Park, episodi «Butters’ Very Own Episode» — Es dona a entendre que els pares de JonBenét van ser els qui la van assassinar.

2012, Forrest Avery Carney (Mr.Kitty), «Destroy Me» — Va publicar una cançó on la portada era la mateixa JonBenét, amb una màscara de gat.

2017, Documental «Casting JonBenet» per Kitty Green Mostra l’audició d’un grup d’actors per interpretar els Ramsey en una dramatització del crim.

2019, 2na segona temporada de La rosa de Guadalupe, episodi «Muñequita de Porcelana» També està tot basat en la història de JonBenét.

Tot i que JonBenét Ramsey ja era famosa pels seus concursos de bellesa, el cas va guanyar molta més atenció pública i dels mitjans de comunicació a l’àmbit nacional. A causa també dels seus múltiples inconsistents en les investigacions, el cas se’n va exposar per tot el món, va arribar a revistes, diaris, notícies televisives, ràdios… i tant va ser així que el públic encara es pregunta qui realment va assassinar JonBenét.

JonBenét va ser enterrada al Cementiri Saint James Episcopal ubicat a Marietta, Geòrgia, el 31 de desembre. JonBenét va ser sepultada amb la seva mitja germana Elizabeth Pasch Ramsey, que havia mort en un accident automobilístic i amb la seva mare Patsy Ramsey que va morir l’any 2006 per càncer.

La família Ramsey tenia molts diners i poder, i es diu que tenien “comprats” a molts funcionaris de l’FBI perquè no es resolgués el cas. Actualment, el cas de JonBenét Ramsey segueix i segurament continuarà sent un misteri a resoldre, on la gent encara vol saber respostes per poder resoldre’l.