Actualment, gran percentatge de les persones tenen accés a la tecnologia. Exactament el 67,1% de la població mundial. Però quantes tenen problemes per les pantalles?
Víctor Rodriguez, Biel Batalla, Nezar Mghari, Adam El Gacham, Adam Koome
A finals de 2019, el SARS-CoV-2 va arribar, vam estar tancats a casa perquè un virus letal ens estava atacant, va ser horrible per moltíssima gent. Això va provocar un augment del 25% de l'ansietat i la depressió. Però no només ho va provocar la pandèmia, també la tecnologia i les xarxes socials. El ciberassetjament es va incrementar dràsticament assetjant a persones (sobretot nens), també les estafes massives per la controvèrsia de la Covid-19 i l'increment de nens amb els dispositius electrònics durant moltes hores va provocar aquesta pujada massiva de malalties mentals, fins i tot a gent de jove.
Com els videojocs i les xarxes socials poden afectar a la teva salut mental?

Molts joves no han conegut un món sense accés a l’Internet i a xarxes socials. Per això avui en dia un de cada sis joves experimentarà un trastorn d’ansietat al llarg de la seva vida relacionat amb les xarxes. En els joves l’ansietat i depressió ha augmentat un 70%.
Malgrat això, un estudi d’Oxford “Nuestros hallazgos muestran que los videojuegos no son necesariamente malos para la salud; aportan otros factores psicológicos que tienen un efecto significativo en el bienestar de las personas”, comprova que els videojocs poden ser beneficiosos en alguns casos, ja que milloren la capacitat de reacció, memòria i eficiència amb els aparells electrònics. Tot i que no tot són beneficis.
És veritat que el videojocs afecten a la teva vida social?

Moltes de les persones pensen que jugar a videojocs pot afectar a l’hora de relacionar-te amb la gent, pel fet d’estar més hores davant d’una pantalla, deixant de fer esport i deixant de sortir a l’aire lliure.
Segons ha conclòs l’estudi que s’ha fet a la universitat de Noruega de Ciència i Tecnologia, si els videojocs es consumeixen d’una manera controlada i conscient, sigui amb horaris o amb el tipus de videojocs (si són per a la teva edat o si són agressius), no tenen per què afectar-te.
L’edat és un fet determinant en el moment de valorar com t’afecten els videojocs, la maduresa és important en el moment de prendre decisions sobre com gestionar-los.
Encara que també hi ha fonts que afirmen que l’addicció pot fer-te deixar de costat a la teva família i als teus amics.

Els videojocs et poden fer mes violent?
A la universitat de Londres, un grup de científics a partir de dades d’altres estudis que s’havien fet a Estats Units, han iniciat una investigació sobre que si realment els jocs poden arribar a influir en la violència i caràcter dels joves. Els estudis apunten que en realitat els videojocs NO afecten l’agressivitat, sinó d’altres factors que passen desapercebuts com per exemple; trastorns mentals, les hores que li dediques… Tot i això, existeix gent que es deixa influenciar pels jocs i acaben desenvolupant problemes mentals. És el cas d’un jove que jugava “Final Fantasy VIII” i que va arribar a matar als seus pares i germana petita amb l’objecte del seu personatge preferit, la katana, tot i que el problema de fons segurament era més aviat una malaltia mental prèvia, agreujada pels jocs violents.
És perjudicial jugar a videojocs?
Els videojocs poden augmentar la teva memòria, capacitat de pensar en moments crucials, millorar el treball en equip, l’atenció, concentració… Però, hi ha situacions que van més enllà del que és normal, com baixar el rendiment a l’escola per estar pensant en el joc, exclusió social, conducta violenta o simplement estar masses hores davant de la pantalla.
És un problema consumir de les xarxes socials en excés?

Estudis de Silicon Valley posen en alerta que l’ús de les xarxes socials pot arribar a ser adictiu i les seves conseqüències són de les més comunes; ansietat, falta de control… entre d’altres, com la depressió.
A partir de l’opinió de molts experts, podem confirmar que l’ús de les xarxes socials pot generar sèries addiccions per l’excés de consum d’aquestes. Un clar exemple és el nombre d’usuaris registrats, que supera la xifra de 3.000 milions de persones.
L’addicció als videojocs és una malaltia?
Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), depenent de les hores que juguis pot arribar a convertir-se en una addicció, fins al punt d’estar tant obsessionat als videojocs que et generin problemes de salut mentals i físics. Estar tantes hores davant de l’ordinador fa que no et moguis de casa i com que no et mous i consumeixes aliments, pots arribar a punts molts crítics de salut: obesitat, ofegament a l’hora de caminar, etc. Fins i tot, pots tenir ganes compulsives de jugar en tot moment i a causa d’això pots tenir els mateixos efectes d’una droga comuna.
Una plaga de miopia?

La incidència de la miopia ha augmentat molt les últimes dècades. Fa cinquanta anys, del 10 al 15% de la població era miop. Actualment, aquest nombre ha augmentat al 25% i s’estima que arribi al 50% de la població a mitjans de l’any 2050. La miopia és el problema visual més comú del món. En països com els Estats Units, aproximadament el 25% de la població té miopia. Però això es pot solucionar, perquè en alguns casos es pot fer servir la cirurgia, quan la graduació s’estabilitzi prou. Aquesta pot disminuir o augmentar segons l’edat i el nivell d’estrès de la persona.