L’Antàrtida floreix… i això no és bona senyal

Una de les zones amb temperatura més baixa del món comença a florir

L’Antàrtida és un important regulador del clima del planeta capaç d’influir en fenòmens tan llunyans com per exemple la floració dels cirerers a Japó o la claredat del cel del desert d’Atacama. Un dels factors que fan que aquest desert sigui el més àrid del planeta és la influència de l’Antàrtida sobre la corrent oceànica que puja per les costes xineses. Aquest corrent refreda l’aigua i disminueix els processos d’evaporació, el que redueix les precipitacions i la nuvolositat a la zona.

Unes de les pitjors conseqüències d’aquest canvi climàtic són els huracans, ja que si la temperatura del mar supera els 26° es poden dur a terme aquestes catàstrofes naturals, en aquest cas en l’oceà antàrtic.

nou estudi de científics de les universitats italianes de Insubria, Torino i el British Antarctic Survey, sugereix que l’Antàrtida s’està omplint de flors i plantes.

Por qué crecen flores en la Antártida? La ciencia explica la razón - El Sol  de México | Noticias, Deportes, Gossip, Columnas

L’estudi suggereix que el seu creixement i extensió ha estat patint alteracions en els últims 10 anys a causa de l’increment de temperatures en el continent.

Això a més és un indici que l’escalfament del pol antàrtic pot provocar canvis en el sòl, i, per tant, en la seva composició química. Això tindrà conseqüències en el creixement dels líquens, uns organismes vius que amb freqüència poden ser usats com a bioindicadors, i afectar la microbiota de la zona. Aquests canvis, units a la desaparició del permagel, que en conseqüència desencadenaria l’alliberament d’encara més gasos d’efecte d’hivernacle, com el metà.

Òbviament, aquests esdeveniments també poden afectar a espècies com els ossos polars o alguns tipus de pingüins, els quals necessiten les temperatures extremadament fredes per sobreviure.

Antártida: ¿cómo florece la vegetación pese a las condiciones extremas? |  TECNOLOGIA | EL COMERCIO PERÚ
Documentan oso polar que sufre por el cambio climático | National  Geographic en Español

Nicoletta Cannone, professora d’Ecologia de la Universitat d’Insubria i una de les principals autores d’aquesta recerca, assenyala que aquesta seria la primera evidència de resposta accelerada dels ecosistemes a l’Antàrtida, que s’associa directament com a conseqüència de l’escalfament global, que a la vegada desencadenarà canvis significatius en aquests fràgils ecosistemes.

Quin tipus de flors hi ha i com de perjudicials són?

Segons informa el National Geographic, existeixen dos tipus de espècies en el Àrtic actualment: Deschampsia antàrtica y Colobanthus quitensis a la Illa de Signy, a l’arxipèlag de les Orcadas del Sud.

Segons un estudi realitzat pels científics la Deschampsia antàrtica s’ha reproduït fins a cinc vegades més ràpid entre el 2009 i el 2018, mentre que l’altre planta ha augmentat la seva presència casi deu vegades més ràpid en el mateix període de temps.

Un aspecte interessant d’aquest tipus de flor és el fet de que poden dur a terme la fotosíntesi perfectament en condicions extremes, como per exemple a temperatures sota zero.

Per tant, l’advertència és que es preveu que això només és una mostra del que podria passar a la resta del continent antàrtic.