L’erupció del volcà de La Palma deixa l’illa devastada

El passat 19 de setembre el volcà ‘Cumbre Vieja’ erupciona després de 50 anys inactiu. Com ha evolucionat el volcà?

Firmat per Paula Cantano, Pol Sànchez i Siara Pantoja

Quin tipus de volcà és?

La erupció del volcà de La Palma es de tipus estrombolià, com totes les erupcions que han hagut en Canàries. Això significa que a partir de una fractura del volcà comença a llençar material piroplàstic (barreja calenta de gasos, cendra i fragments de roca).

El magma es bastant viscos però té una gran concentració de volàtils. Els volàtils són hidrocarburs que es presenten en estat gasós a la temperatura ambient normal, són molt perillosos per la salut.

Com ha anat evolucionant el volcà?

L’erupció del volcà ‘Cumbre Vieja’, ubicat a la zona de ‘Cabeza de Vaca’ en el municipi ‘El Paso’, va començar a les 15:12 hores el dia 19 de setembre de 2021, espantant als veïns, deixant-los sorpresos i atents a què podia succeir a arrel d’aquest fenomen natural. Fins al moment de l’erupció, s’havien detectat més de 22.000 sismes per la zona. Aquí es quan es va començar a evacuar a la gent, entre 5.000 i 10.000 persones afectades.

El segon dia després de l’erupció, la lava avançava a uns 700 m/h i va arribar a Tacande, provocant més evacuacions, igual que al tercer dia, que es va obrir una nova boca, sent més gent afectada encara. Al quart dia de l’erupció, el poble de Tacande va quedar destruït per la lava.

El 24 de setembre, afortunadament la velocitat de la lava es redueix a 10 m/h però la columna de cendres i pols es va elevar més de 5.000 metres sobre el nivell del mar. Les autoritats ordenen més evacuacions i varis vols es van cancel·lar a causa de la gran quantitat de cendres volcàniques a l’ambient. El mateix dia es van obrir noves fissures.

Tres dies més tard, es va advertir als residents de la costa oriental de la Palma, que la lava que estava a 1.250 graus centígrads i podria arribar a l’oceà Atlàntic durant les pròximes hores, el que probablement provocaria explosions i enviaria núvols de gasos tòxics per l’illa. Tothom va rebre una ordre de confinament.

Finalment el 29 de setembre, als 10 dies de l’inici de les erupcions, la lava va arribar al mar després de caure pel penya-segat en la zona de ‘Playa Nueva’. Les autoritats van avisar als residents, i els van dir que segellessin les portes amb cinta adhesiva i tovalloles humides, per protegir-se dels gasos tòxics que allibera aquesta connexió de la lava amb l’aigua.

Van passar uns dies més tranquils fins que al 4 d’octubre, el riu de lava es va fer més dens i va esfondrà el costat nord del cràter amb grans i espectaculars explosions.

El temps no para i els dies segueixen passant, mentre que més persones son evacuades i més edificis són destruïts. El 15 d’octubre es produí un nou cràter, i va expulsar una quantitat tan gran de lava que el van anomenar ‘tsunami de lava’.

El dia 6 de novembre, des de la primera erupció, havien evacuat a més de 7.000 veïns de les zones properes. No obstant, la lava continuava el seu recorregut sense afectar a noves superfícies.

Actualment la lava segueix brollant, però de manera més controlada. El volcà ha superat l’emissió de 10 milions de metres cúbics de piroclasts. Encara hi ha vols que les companyies aèries cancel·len, degut a les cendres acumulades als aeroports. També hi segueixen havent sismes. Tot i que encara no s’estima una data propera per al termini de l’erupció, la situació ha millorat.

Com s’ha creat la illa de La Palma?

La illa de La Palma és una illa volcànica, ja que esta creada per una successió d’erupcions volcàniques submarines per baix dels 1600 metres sota el nivell d’aigua. La lava, quan entra en contacte amb l’aigua freda del mar es solidifica i es converteix en roca volcànica.

Quins problemes ha causat el volcà de palma?

Com tots sabem el volcà ha provocat molts problemes cap al seu entorn, i un d’ells, es la salut de la gent que hi viu al seu arreu.

El contacte del magma amb l'aigua salada causa una reacció química que provoca l'aparició de núvols de vapor àcid i gasos nocius, i totes aquestes reaccions químiques i pluges d’àcids poden causar irritació a la pell i problemes respiratoris, ja que no es només oxigen el que hi ha a l’aire.

A més de la salut de la gent que s’hi troba al seu voltant, la lava del volcà s’ha emportat per davant més de 457 habitatges: cases, garatges, terres rústics, etc.

A causa de tota aquesta situació hi ha hagut varies donacions cap a la Illa per part de grans empreses, empreses privades, donacions particulars… A partir de totes les donacions i de tot els diners recollits s’ha pogut arribar a una xifra de més de 4,1 milions d’euros.

Redactors Juniors

, ,
close