La Miriam Cos Vilar és la professora de tecnologia del Cor de Maria de Mataró. És molt propera als seus alumnes i ensenya als estudiants a programar.
Firmat per Arnau Roldán, Mar Belmonte, Ainhoa Laguna i Maria Conte
- Per què et vas voler enfocar en la tecnologia?
Considero que la tecnologia es una assignatura que té moltes sortides, que està en constant canvi i crec que és de molt interès per tot l’alumnat, ja que aquesta matèria haurà de formar part en la seva vida per molts anys.
- Com creus que influeix la tecnologia en l’educació?
Crec que la tecnologia influeix de forma molt positiva, si està ben utilitzada i si els alumnes o les persones que la fan servir saben com utilitzar-la, en el sentit de que han de tenir un esperit crític, per exemple. Tot allò que la gent manipula ha d’estar ben utilitzat per un bon fi.
- Amb quina aplicació programes?
Jo en si no programo, sinó que ensenyo a els estudiants a programar, sobretot amb Scratch i també amb Microbit. L’Scratch es fa a segon cicle de L’ESO Microbit també, i el tercer cicle mitjançant un projecte.

- Quines altres sortides pot tenir la tecnologia?
Crec que al final la tecnologia té moltíssimes sortides ja que moltes universitats funcionen amb tecnologia, és a dir, sempre que els alumnes volen fer un treball utilitzen llocs tecnològics per poder desenvolupar-los… Ja no només a les universitats sinó també a les escoles i després a nivell professional totes les feines actualment mitjans electrònics per poder portar-se a terme. Aleshores considero que la tecnologia molt important en el nostre dia dia.
- Quan eres petita la tecnologia era la teva passió? Si no ho era, quina era la teva passió?
Quan era petita realment la tecnologia no estava tant avançada i no em cridava gaire l’atenció, tot i que a aquella època començava a tenir un boom. La meva passió de petita eren els animals, volia ser veterinària fos com fos per estar sempre al voltant de animals i treballar amb ells. Al cap del temps quan et vas fent gran ja et decantes per altres coses i descobreixes altres feines que t’agraden i amb el temps les teves preferències canvien.
- Com creus que ha canviat la tecnologia des que eres petita fins ara?
La tecnologia ha canviat molt i sobretot amb molt poc temps, això té els seus pros i els seus contres. Els seus pros són que estem molt informats al nostre dia a dia però dolenta perquè hem d’aconseguir que tota la societat sigui critica i sàpiga diferenciar sobretot la informació que pot obtenir a nivell de la informació de les xarxes. És molt important que els nostres alumnes sapiguen diferenciar quina informació es verídica i quina no.
- Creus que el covid ha influenciat en la tecnologia?
Jo crec que el covid-19 ha influenciat en la tecnologia, si, perquè tota la societat hagi de desenvolupar-se molt més a nivell tecnològic, és a dir, que totes les persones hagin pogut adaptar-se en el que s’està vivint. Moltes empreses no havien utilitzat mai cap tipus de mitjans tecnològic per treballar I amb el tema del covid-19 el teletreball s’han vist obligats a utilitzar mitjans tecnològics per poder sobreviure.
- Quin portàtil recomanes per a la gent que no sap utilitzar-lo?
Això del portàtil és molt relatiu perquè avui en dia el mercat és molt ampli, hi ha moltes marques de portàtils i jo tampoc sóc experta per recomanar a ningú un ordinador. Simplement que sigui un ordinador en el qual li pugui donar una bona utilitat. No cal comprar-se un ordinador molt car sinó un ordinador que cobreixi les necessitats d’aquella persona.
- Remarcaries alguna cosa en la que s’ha de buscar especialment d’un ordinador?
Sobretot que tingui una bona memòria RAM perquè la memòria RAM és aquesta on s’emmagatzemen de forma temporal les dades dels programes que utilitzes en aquest moment. A més a més és la que determinarà una mica la velocitat amb la que treballa l’ordinador perquè mentre més tinguis, més aplicacions webs pots gestionar alhora. D’aquí la seva importància.
- Com era la tecnologia quan tu estudiaves?
Quan jo estudiava era una altra etapa, sobretot a l’ESO no s’utilitzaven ordinadors i tot era amb llibres de text, els ordinadors els feiem servir únicament a casa i era per treballs molt puntuals. Tot va canviar quan vaig arribar a la universitat. Allà començavem a portar ordinadors per prendre apunts… però realment quan feiem treballs en grup tot era a base de buscar informació en llibres de text. Ara tota la informació que tenim a les xarxes socials abans no hi existia.
