Quin seria el procediment que una persona hauria de seguir quan es troba en perill?
El primer de tot és trucar al 112, ja que avui en dia la major part de la ciutadania té mòbils i, per tant, de seguida podem comunicar-nos amb la policia.
El 112 és un servei d’emergències que a més a més d’atendre la petició que feu, també ens derivarà una miqueta depenent de quines siguin les vostres necessitats cap a un cos de seguretat o cap a un altre servei d’emergència. Per tant, el 112 serà qui centralitzarà aquesta demanda i que, després, us posarà en funcionament tots aquells serveis que vosaltres necessiteu en aquell moment.
Quant fa que estàs en el teu càrrec?
Vaig començar el 2015 fins a mitjans del 2017 com a regidora de seguretat. Però va haver-hi una remodelació del govern en aquell moment i em van encomanar altres tasques del govern. En aquell cas va ser urbanisme, cultura i promoció econòmica. He estat durant aquells anys reeditant els diferents mandants. Vaig començar l’últim mandat al maig del 2023, on em van tornar a delegar les competències de seguretat novament de l’Ajuntament de Mataró.
Quins eren els objectius que et vas plantejar quan vas obtenir el càrrec?
Jo, com a delegada competent en la matèria de seguretat pel govern, tinc un càrrec molt important que és millorar la seguretat de la nostra ciutat. Per nosaltres, pel nostre govern, tal com explicàveu vosaltres perquè havíeu escollit aquest tema, perquè és un tema que interessa a la ciutadania i també en el jovent.
Nosaltres el que fem és, fem nostres aquelles inquietuds que té la ciutadania i avui en dia ens diuen que el que més els preocupa és la seguretat i que, per tant, nosaltres com a govern agafem com a prioritat la seguretat i evidentment millorar la seguretat i sobretot treballar molt perquè el ciutadà se senti segur.
Com va ser gestionada la seguretat en quarantena i durant la COVID-19?
Va ser molt important perquè arran de la COVID sabeu que va haver-hi unes restriccions importants, sobretot de mobilitat. Vam estar confinats i moltes persones en l’àmbit professional no es van poder exercir, perquè havien d’estar a casa i només podien continuar treballant les professions que eren essencials per a la ciutadania. La policia era una d’elles i, a més a més, era un element molt rellevant per fer complir les mesures que hi havia de restriccions. Bàsicament, les més rellevants de mobilitat, per tant, van ser un servei essencial per la ciutadania, a més a més molt ben acollit per a la ciutadania en tenir un suport no solament en aquell moment. El personal sanitari van ser el més rellevant, però també el de policia per fer complir les mesures de seguretat de mobilitat, les mesures de restricció de mobilitat i confinament que eren molt importants. La policia va fer que aquestes mesures es complissin. Va ser una època en què la policia va treballar molt i la ciutadania així ens ho va agrair i reconèixer.
Durant el temps en el càrrec, quin creus que va ser l’any en què més incidents es van presentar?
Jo crec que el punt d’inflexió ha sigut després de sortir del confinament, jo crec que va ser un moment en què va ser més difícil que es produïssin delictes a la via pública en temes d’incivisme perquè no hi ha aquesta interacció entre el ciutadà, però en el moment en què la gent surt, s’incrementa el nivell delictual. Venim d’una pujada de fets delictius des que va sortir la COVID del confinament i, ara com us deia, justament estem en un punt en què estem contenint aquesta pujada.
En quina època de l’any els robatoris augmenten?
Hi ha dues èpoques que són cabdals pel tema de la delinqüència: una és l’estiu, nosaltres som una ciutat (Mataró) que venim d’un origen d’una ciutat que estava amb la nostra economia que venia del món del tèxtil. No sé si ho heu sentit a parlar dels vostres avis: molts d’ells treballaven en matèries de gènere de punt. Mataró ha anat evolucionant cap a una ciutat de serveis i una d’aquestes evolucions en l’àmbit econòmic que s’estan realitzant en els darrers temps, és també en la matèria de turisme. Som una ciutat que cada vegada ens visiten més turistes i, per tant, hi ha més moviment en l’àmbit d’espai públic. A l’estiu, per la climatologia, la gent està més al carrer, fa molta més vida al carrer i si també afegim aquest component, som una ciutat que estem anant cap a un model de serveis. També fa que s’incrementin els fets delictuals perquè els que són els delinqüents són els que normalment fan els furts, robatoris i altres i aprofiten els moviments que es produeixen a la via pública i econòmica. Per això, també, una de les altres èpoques que es produeixen més fets delictius és el Nadal perquè la gent surt més al carrer, compra més, hi ha més activitat i, llavors, el delinqüent oportunista comet el seu propi abús.
Ha augmentat la inseguretat ciutadana a Mataró?
Jo us diria que, a més d’augmentar la seguretat, ja que heu vist que en l’àmbit de número estem en un moment que estem baixant i estem contenint delictes que impacten molt en les percepcions i en els sentiments de seguretat, perquè no tots els delictes impacten de la mateixa manera en la sensació d’inseguretat de la ciutadania. Us poso un exemple que ho entendreu molt bé: els delictes que més pugen són les estafes. Els darrers números que nosaltres tenim de Mataró han augmentat un 26% i la resta de dades que van donar els Mossos d’Esquadra de la resta de Catalunya més o menys és aquesta xifra i inclús més.
A l’estafa en sí no produeix aquesta sensació d’inseguretat tan grossa com pugui, per exemple, si tu ets objecte d’un furt o d’una estrebada perquè l’estafa doncs qui la està rebent en aquell moment doncs sí que et pot fer ràbia, però no crea aquesta sensació de por perquè aquí aquest sentiment d’inseguretat o un paper més rellevant és el sentiment de por. Hi ha determinants delictes, ja siguin els robatoris, els robatoris amb força, robatoris amb violència o intimidació, furts, estrebades, que sí que generen aquesta sensació de por, per tant, incideixen directament amb la sensació d’inseguretat. Això, per una banda, i després nosaltres som molt conscients perquè així ens ho fa arribar la ciutadania, que hi ha determinats temes que tenen més a veure amb l’incivisme o temes de deteriorament d’espais públics o en temes de neteja que també genera molta sensació d’inseguretat i no són delictes. Estem parlant, per exemple, de passar per un carrer sense llum i passes per aquest carrer amb por. Hi ha un altre tema que també ens causa molta inseguretat: quan comparteixes espai amb gent que són diferents a tu, per exemple, gent que ha vingut de fora, culturalment tenen altres maneres de fer i aquestes persones et poden causar sensació d’inseguretat només per desconeixement.
Quines serien les principals raons?
Per una banda, en aquesta percepció que té el ciutadà d’inseguretat hi ha una barreja de tots aquests components i després, que hi ha determinats delictes que creen més impacte en l’àmbit d’inseguretat, com per exemple els furts que vosaltres els joves us trobeu més sovint. El furt és un delicte en què jo sostrec un objecte sense violència ni intimidació, simplement el trec. Els furts poden generar aquesta sensació d’inseguretat, però més genera si t’han fet una estrebada, si t’han empès, si t’han robat de manera violenta. Depèn de quin delicte, sobretot els delictes sobre el patrimoni són els que més inseguretat generen.
Quina conseqüència té aquesta inseguretat ciutadana a Mataró?
La conseqüència moltes vegades és que tu no tinguis la percepció que estàs en aquesta ciutat i que pots fer la teva vida el teu dia a dia amb la sensació que pots estar segur. Jo crec que quan estàs en un lloc segur, jo crec que per tots aquests sentiments a vegades no responen a la realitat, que és un tema de salut. A tothom ens agrada tenir un benestar en tots els nivells emocionals en l’àmbit de salut. Si tu vius el teu dia a dia amb por, si tu surts de casa teva, si tu vius amb angoixa o amb por, jo crec que afecta molt a la teva qualitat de vida.
Quines mesures s’estan prenent des de l’equip de govern i la policia local al respecte?
Moltes, perquè nosaltres tenim una responsabilitat molt gran amb aquesta millora tant de la seguretat com de la percepció de la seguretat. Nosaltres, per això, el que fem ho treballem de manera conjunta les diferents forces de seguretat. La policia local és la que genera més proximitat amb la ciutadania perquè tracta molt amb el ciutadà, amb les entitats, amb la gent gran, amb les escoles, ja que dins de les seves matèries està la seguretat viària, que és amb circulació. Estan tots els temes de convivència, civisme, temes de policia administrativa, que vol dir que han de controlar els horaris dels establiments i han de controlar els temes de salubritat dels establiments. Tota aquesta part de policia administrativa, que també és molt pròpia de la policia local en matèries de seguretat ciutadana. Això ho fem conjuntament amb Mossos d’Esquadra, que és la policia que té competència bàsicament en seguretat ciutadana i orde públic. I, després, també treballem conjuntament amb Policia Nacional, i que tracten sobretot temes de negocis il·legals i irregularitats a nivell d’estrangeria. Després, també amb la Guàrdia Civil que tracta temes sobre tràfic d’estupefaents.
Hi ha una taula de tècnica de treball de coordinació entre les diferents forces de seguretat i d’aquí es desprèn una multitud d’accions policials. Després, també es produeixen detencions, quan n’hi ha alguns que estan en busca de captura i llavors els identifiquen o estan requerits pels jutjats. Aquest últim any hem incrementat l’acció policial amb un 8,3% i hem incrementat el nivell de detencions, per tant, s’han superat els mil detinguts. S’està fent molta feina de coordinació de forces i cossos de seguretat, després nosaltres també a matèria de millorar tot el que és el tema del civisme. Nosaltres, aquí tenim un hàbit molt important perquè som els que redactem les ordenances municipals i després en la policia local som els que fem que es compleixin aquestes ordenances. També fem moltes polítiques de prevenció i la policia locals fa molts tallers formatius i ho treballem en diferents col·lectius com les escoles.
Quins consells podeu donar a la ciutadania per prevenir ser víctima d’aquesta inseguretat?
Primer és molt important la prevenció, això fa que els delictes baixin. Un dels delictes que més es produeix a la ciutat de Mataró és el furt i el robatori sense violència. Intentem tenir les nostres pertinències ben a la vista, no doneu facilitats perquè es produeixin perquè si aquest delinqüent o oportunista veu dificultats, desisteix i tira cap a una altra banda. Moltes vegades els temes delictuals tenen a veure amb problemàtiques socials, i aquests temes s’han d’abordar des de polítiques socials. Nosaltres, el govern, sempre pensem en la seguretat com una política més social, no tot se soluciona posant multes o ficant la gent a la presó. La nostra feina és que no es produeixi aquest delicte, i això no és un tema policial, és un tema de serveis socials i professionals que impedeixin que es produeixi finalment aquest delicte.
Hem estat buscant informació i ens ha sortit que els delictes han augmentat un 5% a Mataró durant l’últim any, segons dades presentades a la darrera reunió de la Junta Local de Seguretat, celebrada el 18 de juliol passat. Les dades de seguretat corresponen al període comprès entre el juliol del 2018 i el juny del 2019.
Els robatoris amb violència i intimidació han variat a Mataró un -6,98% des de començament d’any respecte al mateix període de l’any anterior. En total, des que va començar l’any fins al segon trimestre de 2023 s’han registrat 280 robatoris. Tot això és veritat?
Aquí sí que fem una actualització de dades perquè la dada que teniu és d’una anterior junta local de seguretat, tot just la setmana del 8 de febrer vam fer la darrera junta local de seguretat.
Estem baixant els delictes que més ens impactava amb la sensació d’inseguretat com: robatoris, robatoris amb força, robatoris amb violència i els furts els estem aconseguint baixar-los. Us podria dir que el 2022 els furts es van reduir un 2,4%. Pel que fa als furts, els robatoris amb violència i intimidació amb un 0,8% i els robatoris amb força van experimentar una contenció perquè està amb un 0,3% de pujada, els robatoris de domicili es van disminuir amb un 25,5% i en empreses i establiments van baixar amb un 7,5%, per contra, els robatoris en interior de vehicle han augmentat un 3%. Això acostuma a passar perquè quan treballem molt un delicte, com estàs impedint que un delinqüent habitual faci aquest delicte, se’n va cap a un altre.