Restriccions de patinets elèctrics a Mataró

La nova normativa que ha posat en marxa l’Ajuntament de Mataró influeix en els patinets elèctrics i en el seu ús

Firmat per Anna Suñé, Irene Nora, María Aguilar i Aleix Diaz Esparrell

L’Ajuntament de Mataró va decidir aquest setembre posar restriccions per a regular als patinets elèctrics amb la nova ordenança de mobilitat, posant sancions quan s’incompleixin els requisits de seguretat, aquesta ordenança fomenta l’ús del transport públic. Aquestes sancions seran d’entre 90 i 200 € i dependran de la restricció que incompleixis, en cas de que la persona multada sigui menor d’edat, la multa serà traslladada als pares o tutors legals i ells hauran de respondre de la sanció.

L’edat mínima per portar un patinet és de 16 anys i el conductor del vehicle haurà de portar un casc. A més a més aquest és considerat un vehicle més que ha d’anar per carril bici o per carretera per seguretat dels peatons i per evitar polèmiques que hi ha hagut últimament. Aquests patinets són un vehicle on només està permès que hi circuli una sola persona.

No poden circular a més de 30 km/h i les multes poden arribar a 200 euros.

Està prohibit circular amb el patinet amb auriculars posats o havent begut alcohol. Serà obligat conduir amb un certificat de circulació, aquesta mesura serà aplicada 2 anys desprès de que sigui publicada i reglada oficialment en el BOE.

Els patinets que no són elèctrics i similars sí poden circular per les boreres, però a una velocitat adaptada al pas de les persones, l’ús de casc de protecció serà obligat pels menors de 16 anys.

ELS INSTITUTS RECORDEN ALS SEUS ALUMNES QUE ELS PATINETS ESTÀN PROHIBITS

Les escoles de Mataró estan intentant conscienciar als seus alumnes de la nova normativa que ha instaurat l’Ajuntament de Mataró, els recorden que, ja que no compleixen amb l’edat instaurada, no els poden utilitzar i no els proporcionaran espais en els recintes escolars per desar-los.
Cal tenir en compte, també, les situacions complicades que van comportar els patinets a les escoles el curs passat, per exemple, a l’escola Cor de Maria, quan els alumnes pujaven les escales, picaven amb els patinets a les parets i causaven petits danys a les instal·lacions, a més, a causa del seu pes resultava perillós tenir-los a les aules.

Cor de Maria Mataró

LA CAMPANYA DEL SERVEI CATALÀ DE TRANSIT

Els Servei Català de Transit posa en marxa una campanya de conscienciació a les escoles i instituts de Catalunya. A Mataró s’està intentant controlar creant carrils específics.

Les infraccions més habituals que comet la gent són conduir per la vorera o anar amb els auriculars posats, com si es tractés d'una "joguina", explica el coordinador de Mobilitat Segura de la Regió Central dels Mossos, Joan López. Es considera un vehicle.

L’ús del casc no és obligat, però és realment recomanable utilitzar-lo per les possibles repercussions que podria causar un accident de patinet.

Els accidents de patinet a Barcelona des de gener a juny han crescut un 79% aproximadament. Un altre de les normes més infringides és la de què no està permès que hi vagin dues persones, que han d’obeir els senyals de trànsit o que està prohibida la circulació per vies interurbanes.

Realment es podria dir que ha sigut un error nostre, ens hem pres el patinet com si fos una joguina i no n’hem fet bon ús, hem tingut poc en compte la seguretat la dels altres, i sobretot la nostra. Tot i la normativa hi ha gent que segueix incomplint els punts anteriors, són petits detalls que caldria evitar per prevenir problemes posteriors. Des de Som Cor Report us animem als que tingueu patinet elèctric a seguir-les i no deixar de banda la seguretat.