Des de la pandèmia, han augmentat els nivells d’ansietat i depressió

Firmat per Isabel Cui, Irene Rodriguez, Arnau Roldán i Mar Belmonte

Fa gairebé dos anys de la declaració de l’estat d’alarma per la pandèmia a Espanya. Dos anys des que vam estar tancats a casa durant 99 dies (tot i que alguns més). Un paradís per alguns, un malson per uns altres, el que s’ha d’admetre es que ningú ho estava passant expressament bé.

Per culpa de la pandèmia, aproximadament el 25% de habitants han passat el Covid-19 i molta gent ha tingut ansietat, depressió i insomni. Això es degut a que molta gent que ha estat hospitalitzada passant molta por, i entre aquella gent, els familiars també.

Tot i que s’ha vist que la pandèmia ha millorat, se n’acosta una de nova, la de les malalties mentals.

En aquesta nova “pandèmia” hi ha tres grans grups afectats:

  1. Persones de 18 a 34 anys (són els que més visites han fet als serveis de salut mental i els que han registrat més casos de malalties mentals)
  2. Dones
  3. Persones amb discapacitat

A més, aquesta “pandèmia” es caracteritza pel fet que els qui pateixen una malaltia mental a vegades fingeixen o no visiten cap professional.

Segons dades de salutmental.org només un 6,4% de la població ha acudit a un professional especialitzat en salut mental des de l’inici de la pandèmia per covid-19.

Aquest 6,4% de la població, ha fet bé. Aquesta pandèmia (covid-19) no ha estat fàcil i tot va ser molt de cop, de fet, creiem que tothom que ho necessiti hauria d’acudir a un professional, ja que tot i que pensem que no ens ha afectat en cap moment, a tots ens ha canviat la normalitat, a uns menys i a uns més, però no tot és com abans, tot i que per sort ja ens hem adaptat. També es tracta de que molta gent no ha intervingut amb un especialista ja que pensa que és per a gent “boja”, però si alguna vegada tens la oportunitat de ser atès per un especialista no la desaprofitis, ja que la teva vida té moments bons i moments dolents, i és de molta ajuda unes sessions per sortir de l’estrès, de la ansietat, depressió…

En la nostra opinió, creiem que la causa de que la major part de pacients d’especialistes hagin estat dones, té relació amb la violència de gènere… pot donar-se el cas que conviure amb un home que es creu superior a tu durant 4 mesos de confinament, en surtin maltractaments, agressions, que la dona ho hagi d’estar fent tot i obeint ordres de l’home… A part de les desigualtats en els àmbits professionals i les càrreges familiars.

Imatge de salutmental.org

S’ha de recordar també que entre les famílies mateixes es pot crear una càrrega cap a les dones sobre el fet de tenir o fer-se càrrec dels fills i/o altres familiars i no totes podem fer-ho, sabem fer-ho o podem permetre’ns fer-ho.

Imatge de salutmental.org

Una altra dada que és interessant és el fet de que des de la pandèmia moltes nenes i nens han patit dificultat de concentració, irritabilitat i avorriment, el qual podria perjudicar-los en el seu futur.

Com les catàstrofes mediambientals poden afectar-nos?

Com ja se sap, les malalties mentals poden estar lligades amb catàstrofes climàtiques com terratrèmols o volcans, ja que la gent ho perd absolutament tot, la seva casa, el seu negoci, etc. Això pot provocar que la gent entri en depressió, ansietat o altres malalties mentals.

Una cosa semblant està passant a la Palma, on la darrera explosió del Cumbre Vieja del 19 de setembre al 13 de desembre de 2021, ha ocasionat que part de la població de les seves ciutats experimentin algunes malalties mentals després d’haver perdut tot el que tenien.

Molts d’aquests afectats són nens, que després de veure les seves cases sent devorades per la lava necessiten una mica de color en les seves vides, per aquesta raó, la Fundació La Caixa ha impulsat un programa de resiliència i prevenció posttraumàtica per als més de 3.500 nens que han estat afectats. Aportant-los recursos didàctics perquè els nens de la Palma tornin a recuperar el somriure, al cap i a la fi, són nens, haurien de jugar i no preocupar-se pel futur.

A diferència que als nens, als adults se’ls hi van donar altres eines per superar el post trauma que els va generar perdre-ho tot. Centenars de psicòlegs van anar a la Palma a ajudar a superar els ciutadans aquest post trauma i a intentar combatre l’estrès i l’ansietat que allò els generava. A més, es van activar els serveis gratuïts d’atenció psicològica per la ciutadania de la Palma (ja activats abans per la pandèmia) i l’atenció psicològica a distància en enviar un whatsapp a un número determinat, trucar al 922 289060 o al correu copsctenerife@cop.es.

Per una altra banda, alguna cosa semblant podria passar a Ucraïna, ara que ha començat la guerra entre aquest país de l’est d’Europa i Rússia.

Fins als nassos de pancartes

Des que la societat s’ha adonat que les malalties mentals són molt presents s’han fet queixes, ja que si no pagues per un psicòleg privat, la seguretat social no te’n proporcionarà un, i no tothom pot pagar-ne un. La majoria de vegades es paguen 60€ o 70€ per sessió i molta gent no s’ho pot permetre, perquè es necessiten bastants sessions per arribar a notar un canvi i sentir-te millor. A més, les sessions no duren més d’una hora i potser no és prou temps per a explicar tot allò que es necessita explicar.

El fet que ara es facin tantes pancartes, manifestacions i es parli d’això no treu el fet que es necessiten psicòlegs i que t’atenguin de pressa.

Si truques al CAP no et fan ni CAS. Si tens la sort de que t’agafin el telèfon et proporcionaran hora cada mes o cada dos mesos per què hi vagis al seu psicòleg i una persona malalta NO pot trobar-se millor amb una sessió cada mes o cada dos mesos.

Una persona malalta NO pot trobar-se millor amb una sessió cada mes o cada dos mesos.

El suïcidi és la segona causa principal de mort entre els joves a Europa. Els trastorns mentals augmenten el risc de patir altres malalties com problemes cardiovasculars, diabetis i infeccions, i les persones amb algun tipus de trastorn mental són estigmatitzades i discriminades. De fet, 900.000 persones se suïciden cada any al món, una de cada quatre persones al món pateix o patirà algun tipus de trastorn mental al llarg de la seva vida…

Tot això és el que està passant en l’actualitat i no podem deixar que continuï passant. Falten psicòlegs, necessitem que la seguretat social en proporcioni per tothom, si no, acabarem pitjor del que ja estem.

Redactors Juniors

, , ,
close