Segueixo un astrofísic a TikTok: Dr. Fisión

La NASA cada vegada està més a prop de trobar un mètode per viatjar a la velocitat de la llum a través del descobriment de la bombolla de deformació

Firmat per Santiago Moreno, Martí Triquell, Pol Marín i Jose Manuel Muñoz

Tik Tok, una de les aplicacions més utilitzades per el jovent. La majoria de gent diu que és una aplicació per passar el temps, però realment es una aplicació “for fun”?

Investigant a la plataforma de Tik Tok hem anat descobrint que també es poden aprendre molts fets interessants que per la televisió seria impossible trobar. Dr.Fisión és un dels exemples més clars. Un astrofísic que últimament treballa sobre un tema molt interessant: la bombolla de deformació, un objecte que ens podria fer viatjar a la velocitat de la llum.

Però… es realment possible això?

El Doctor Harold White, especialista en impulsors de deformació de la NASA, ha confirmat el descobriment d’una “bombolla de deformació”. Aquest descobriment encaixa amb la solució al problema de viatjar més de pressa que la llum, sense violar les teories de la física actual proposat pel matemàtic Miguel Alcubierre.

Això es faria mitjançant impulsos de deformació i donat un punt de partida per crear naus amb capacitat de deformació conegudes científicament com “warp”. Però per aconseguir això es necessiten una gran quantitat de recursos. És un descobriment que en un futur no gaire llunya podria escurçar els temps de vol espacial i portar-nos a altres sistemes planetaris totalment desconeguts. Actualment es tarda uns 425 dies terrestres en arribar a Mart. En canvi a la velocitat de la llum arribaríem en 3 minuts i 2 segons. Això faria que les expedicions universals avancessin a gran escala i poguéssim saber molt més sobre l’univers.

El Halcón Milenario en un fotograma de la película Star Wars

El matemàtic mexicà Miguel Alcubierre va parlar sobre la possibilitat de crear una nau espacial capaç de viatjar més de pressa que la llum en el 1994, amb un sistema que expandeix l’espai que hi ha darrera de la nau, perquè els cossos s’allunyin d’ella, i contraure davant perquè els cossos s’acostin. Una de les avantatges de la bombolla de deformació seria que no notaríem l’acceleració de la nau.

Un aspecte comprovat experimentalment de la teoria de la relativitat és que viatjar a la velocitat de la llum ocasiona la dilatació del temps. És a dir, anar a la velocitat de la llum fa que el temps corri més lentament. Això provocaria una distorsió de l’espai temps.

Quan Harold White va començar la seva investigació finançada per DARPA sobre l’efecte Casimir (quan l’espai buit empeny les coses) a l’aerodinàmica de les naus espacials, un efecte predit per la teoria quàntica de camps que consisteix en que, donats dos objectes metàl·lics separats per una distància petita comparada amb la mida dels objectes, apareix una força atractiva entre tots dos a causa d’un efecte associat al buit quàntic.

“Part del treball que hem estat fent per a l’Oficina de Ciències de la Defensa de DARPA és l’estudi d’algunes geometries de cavitat de Casimir personalitzades”, va explicar White al “Fòrum d’Energia de Propulsió de l’Institut Americà d’Aeronàutica i Astronàutica” (AIAA, per les sigles en anglès) l’agost del 2021, al que va afegir: “En el procés de fer aquesta feina, vam fer un descobriment accidental”.

“Mentre s’elabora una anàlisi relacionada amb un projecte finançat per DARPA per avaluar la possible estructura de la densitat d’energia present en una cavitat de Casimir, segons allò que s’ha predit pel model de buit dinàmic, s’ha descobert una estructura a micro/nanoescala que prediu una distribució de densitat d’energia negativa que s’acosta molt als requisits de la mètrica d’Alcubierre, es llegeix a les troballes publicades a l’European Physical Journal. “Aquesta és una estructura potencial que podem proposar a la comunitat que es podria construir i que generarà una distribució de densitat dʻenergia de buit negativa que és molt similar al que es requereix per a una deformació espacial d’Alcubierre”.

Per investigar més a fons els seus resultats, White i el seu equip han creat una proposta de disseny per a una nau warp a nanoescala.

Aquesta correlació qualitativa suggeriria que es podrien explorar la possibilitat de fer experiments a escala de xips per intentar mesurar la presència del fenomen conjecturat: una bombolla de deformació real, encara que humil”.

“Es va analitzar un model de joguina que consisteix en una esfera d’un micró de diàmetre ubicada al centre en un cilindre de quatre microns de diàmetre per mostrar una densitat d’energia de Casimir tridimensional que es correlaciona amb els requisits mètrics de la deformació d’Alcubierre “,

Propuesta de la fila de burbujas de deformación propuesta por el equipo del Doctor White

Donat com és d’important aquest descobriment i les seves implicacions, White creu que és només una qüestió de temps abans que la seva nau sigui dissenyada i provada.

“Aquest descobriment ens permet identificar una estructura real que es pot fabricar i que manifestarà una veritable bombolla de deformació, encara que és aviat per fer preguntes sobre algun tipus d’experiment de vol real”

Va explicar White, i va afegir:

“Al meu entendre , el primer pas és simplement explorar la ciència subjacent a l’escala nano/micro, abans d’avançar cap a una nau més gran. O dit de manera més simple, per córrer, primer hem d’aprendre a caminar”.

Avui en dia es podria dir que la nau especial de Star Trek podria arribar a tenir forma a la vida real. Ja que en Star Trek es basen amb fer la nau amb la teoria de Miguel Alcubierre.

Redactor junior

close