The Tyets: “La vida d’un artista és molt sacrificada però és divertida”

The Tyets és un grup de música catalana format per els mataronins Oriol Ramón i Xavier Coca. Les seves cançons són majoritàriament del gènere de trap i reggaeton. Són coneguts per cançons com la de “Tinc una casa” o “De l’1 al què” que van ser temes musicals amb els que es van donar a conèixer.

Però The Tyets són una cosa diferent: no parlen de diners, sexe o drogues a les seves cançons, sinó que les seves lletres es basen en la vida quotidiana, les situacions que tots vivim cada dia, els amics, l’amor, la família, les festes… el que és bo. Amb melodies divertides, cançons enganxoses i un directe festiu que barreja el beat amb instruments orgànics com la guitarra elèctrica, el teclat i l’ukelele, estan arrasant a programes y plataformes musicals catalanes. Un grup que, per altra banda, està creixent a tot el món i s’està fent conegut per la seva música i espectacles festius, animats i dinàmics.

Encara que les seves melodies provenen directament dels ritmes urbans més actuals com el reggaeton, han pogut fusionar-lo amb el pop amb èxit. A través de les seves particulars composicions, The Tyets han aconseguit que les seves cançons quedin gravades al cap de molta gent.

Aquesta setmana, aprofitant l’estrena de la seva nova cançó “Coco”, hem pogut conèixer, conjuntament amb altres reporters de Somcor Report, més sobre l’evolució d’aquest grup català que cada cop va prenent més força i reconeixement en l’àmbit musical.

Xavier Coca

Xavier Coca; integrant del grup The Tyets

Com es va formar el grup?

Primer de tot teníem un grup de 5 persones i jo vaig haver de marxar cap a Mèxic i va ser aleshores quan vam deixar el grup, i un dia, després de tornar jo, en un local que estàvem els dos, volíem fer música i vam fer una cançó per a la festa de Les Santes.

És dura la vida d’un artista?

Té els seus dies. És una vida molt sacrificada, però, és molt divertida, si que és veritat que des de que et lleves fins que ens anem a dormir estem treballant. Però quan vas de gira i de concerts és molt divertida. Això sí però, sobretot al vespre a l’hora de sopar mengem malament perquè estem treballant molt i no ens dona temps de fer un bon sopar.

Per què heu escollit fer la vostra música en català?

En el fons es l’idioma en el que parlem i pensem i ens comuniquem. Ens surt la lletra d’una manera més natural perquè és la llengua que utilitzem en la nostra vida quotidiana. I si que es veritat que podríem fer musica en castellà, però podria també sonar una mica fals perquè llavors no saps quin accent utilitzes.

Oriol Ramon

Oriol Ramón; integrant de The Tyets

En què us inspireu a l’hora de crear la lletra de les vostres cançons?

En la vida i les coses quotidianes. Per exemple, coses que ens van passar ahir o alguna anècdota d’algun amic o sortides que fèiem amb els amics. Després tenim cançons que no sabem ben bé d’on hem tret la idea.

Què voleu transmetre amb la vostra música?

Jo crec que tota la musica vol transmetre quelcom. N’hi ha que vol transmetre felicitat, n’hi ha musica que esta per acompanyar-te en dies de pluja i també n’hi ha musica que no vol dir res i simplement està per a que gaudeixis de la lletra i la música. També busquem que sigui fàcil d’entendre, composicions no molt complicades o massa profundes, ja que volem que tothom pugui passar una bona estona.

Quan llançareu una nova cançó o disc?
Bé, fa poc vam estrenar la nostra nova cançó “Coco”. És una cançó de reggaeton ambientada i feta per la temporada d’estiu. El nou disc, si va tot segons lo previst, sortirà per aquestes setmanes. Encara que tenim més plans i ja estem treballant en noves cançons.

La conferència completa es pot trobar a Youtube amb el nom de “La Quedada”, on els cantants mataronins ens parlen de la seva evolució musical i artística.

Aquí us deixem la seva nova cançó en la qual els cantants catalans van decidir utilitzar-ne un ritme de reggaeton acompanyats de Flashy Ice Cream.

Altres éxits muscicals de The Tyets: