Segons la investigació, més de 3.800 d’aquestes 43.000 persones pertanyen a les ciutats de l’estat espanyol
Firmat per Oussama Azouzi, Jhuliana Lujan, Alejandro Hernandez i Paula Villareal.
La falta de zones verdes és cada vegada una realitat més evident a les ciutats europees. No és cap secret que els éssers humans necessitem la natura per viure, però s’està veient que la falta d’accés a aquesta està afectant la qualitat de vida dels ciutadans europeus.

Amb una investigació a diverses ciutats europees van arribar a la conclusió que es podrien evitar fins a 43.000 morts prematures anuals si el govern seguís les indicacions de l'OMS, que expliquen que l'ideal, seria que els ciutadans tinguessin accés a un espai verd a uns 500 metres del seu domicili.
Com s’arriba a aquesta xifra?
Es pot saber gràcies a un estudi realitzat per investigadors de l’OMS a partir de l’Índex de Vegetació de Diferència Normalitzada, un indicador que té en compte la vegetació que hi ha en una determinada zona a partir d’imatges satèl·lit, fixant-se en arbres, parcs públics i jardins privats. L’estudi relaciona aquest índex amb les dades de mortalitat per causes naturals de cada ciutat per arribar a descobrir quantes morts s’haurien pogut evitar si les ciutats complissin amb les recomanacions de l’OMS pel que fa a les zones verdes.
Quin és el problema a Espanya?
El problema principal és la superpoblació, que produeix la creació de noves edificacions, cotxes i asfalt, i així, disminueix l’espai per crear noves zones verdes. Els investigadors recalquen que la distribució d’àrees verdes està molt desigualada entre ciutats i localitats més petites, però també aporten solucions per aquest tipus de localitats com les teulades verdes o els jardins verticals.
També valoren positivament aquelles ciutats que estan sent redissenyades per intentar complir amb els suggeriments de l’OMS respectant la seva essència urbana.
En què són beneficiosos els espais verds?
Els espais verds no només aporten millores estètiques, sinó que també són una important font de benestar
En destaquen els següents beneficis: l'augment de l'esperança de vida, menys problemes de salut mental i cardiovasculars, millora de les funcions cognitives en nens, nenes i persones de tercera edat, reducció de l'estrès, entre altres beneficis. A més d'afavorir la nostra salut, també ajuden al nostre planeta, ja que produeixen oxigen, filtren la radiació i ajuden a mitigar la contaminació atmosfèrica, la calor i el soroll.

Encara que és una mica difícil crear noves zones verdes amb els problemes de sobrepoblació actuals, és necessari fer-ho per tenir un millor i més saludable estil de vida, que no només ens afavoreixi a nosaltres, sinó que també al medi ambient.